Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Kalversector verwijt nieuwkomers riskant gedrag

Olst/Lochem - Slachterijen die vleeskalveren niet slachten onder toezicht van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) mogen niet zomaar worden aangeduid als een tijdbom onder de sector.

Dit zeggen Marcel Pet en Maikel Speijers, twee ondernemers die hun (rosé-)vleeskalveren laten slachten in Duitsland. Ze reageren hiermee op uitspraken van LTO Nederland en SKV-directeur Sven van der Weg in vakblad De Kalverhouder. Pet en Speijers wijzen erop dat zij SKV-gekeurde kalveren kopen in Nederland, maar de dieren noodgedwongen in Duitsland laten slachten. Daar is vanwege de regelgeving ter plekke geen SKV-controle mogelijk. Pet: "In Nederland kunnen wij alleen maar bij de concurrentie slachten. Daar moet ik niet aan denken. In Duitsland mag de SKV niet komen. Daar werken ze met het QS-controlesysteem. Men wil toch niet zeggen dat dit systeem minderwaardig is aan dat van de SKV?" Speijers: "In Duitsland zijn de loonkosten bovendien lager en is de flexibiliteit van werken, ook bij de controleurs, veel groter. Wij werken nog aan extra certificeringen, maar voor de kwaliteit van de controles hoeft dat niet. De Duitse slachtcontroles zijn niet minder dan de Nederlandse."

Pet en Speijers vinden dat zij door LTO en de SKV onterecht in een hoek worden gezet. Ze wijzen er bovendien op dat ook de grote vleeskalverintegraties niet altijd SKV-gecontroleerd laten slachten. Als het commercieel gezien zo uitkomt, worden vanuit Nederland ook regelmatig blanke vleeskalveren naar België en Frankrijk getransporteerd om daar te worden geslacht. In Frankrijk kan de SKV ook geen controles uitvoeren. Dit in aanmerking  genomen is het op z'n minst vreemd om de combinaties Pet/Hogeslag en Speijers/BKC weg te zetten als risicofactoren, menen de ondernemers.

Eén reactie

  • joannes

    Het is altijd hetzelfde: economie blijkt maar al te vaak ¨een bocht afsnijden¨.

Of registreer je om te kunnen reageren.