Rundveehouderij

Nieuws 812 x bekeken

Kaas- en weiproductie beste verwaarding in eerste kwartaal

Zoetermeer/Brussel - Het grootste deel van de extra melkaanvoer in de Europese Unie is in de eerste vier maanden van 2012 benut voor de productie van kaas en wei. Dit meldt het Productschap Zuivel.

De Europese Commissie berekent dat met deze keuze de beste verwaarding van melk kon worden bereikt. Het PZ meldt dat tot en met maart ruim 60.000 ton kaas meer in geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Op een enkele lidstaat na (België, Tsjechië en Zweden) ging overal de kaasproductie omhoog. In Polen werd de sterkste productiestijging waargenomen. Daar ging de kaasproductie met maar liefst 12,1 procent omhoog.

In Nederland ging de kaasproductie met slechts een bescheiden 1,5 procent omhoog tot ruim 257.000 ton in het eerste kwartaal.

Ondanks de relatief goede verwaarding van het kaas- en wei-pakket, daalde de gemiddelde foliekaasprijs van ruim €2,90 in week 1 naar ruim €2,80 eind maart. De prijs van weipoeder daalde van zo'n €1.000 naar ruim €800 per ton. De rendementen en noteringen van de melkpoeder- en boterpakketten daalden echter nog verder. Voor boter kwam zelfs interventie in beeld. Na de Paasdagen trok de boterprijs weer iets aan. De kaasprijs bleef dalen tot nu zo'n €2,60 per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.