Rundveehouderij

Nieuws 1644 x bekeken 2 reacties

Index internetveiling zuivel stijgt ruim 13 procent

Auckland (NZ) – Na een reeks van prijsdalingen was er gistermiddag voor het eerst sinds het voorjaar van 2011 weer een forse stijging van de opbrengst op de internetveiling voor zuivel van de Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra.

Boterolie bracht per ton 3.096 dollar op, dat is 24,4 procent meer dan op 15 mei. Mageremelkpoeder scoorde 3.011 dollar per ton, een plus met 21,3 procent. Vollemelkpoeder pluste iets bescheidener 8,7 procent naar 2.763 dollar. De beursindex steeg 13,5 procent.

Alleen medio januari en begin april kende de veiling een sessie met stijgend prijsniveau, en dat bleef nog een vrij bescheiden plus ook. Het hele jaar zat de klad erin, met een hoofdrol voor boterolie, dat met horten en stoten qua opbrengst flink kelderde. Ten opzichte van een jaar geleden halveerde de waarde zo ongeveer.

Voor de producenten en exporteurs in de EU is de prijsontwikkeling nog een tikje gunstiger, aangezien de koers van de euro ten opzichte van de dollar zich gunstig heeft ontwikkeld in de afgelopen weken. Na april is de dollar bijna 5 eurocent duurder geworden.

Laatste reacties

  • joannes

    Is er een reden voor te vinden? Meer interesse vanuit China of andere landen of een tekort aan melk?

  • joannes

    De reden kan je vinden in speculatie dat de Chineese vraag aan zal trekken na maanden van terugval. Een Index liet onverwacht een spectaculaire stijging zien met een reactie voor (bulk) consumenten producten op de Nieuw Zeelandse Dairy Futures markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.