Rundveehouderij

Nieuws 487 x bekeken

Impasse tussen NSFO en GD

Zaltbommel - De Nederlandse Schapen en Geitenfokker Organisatie (NSFO) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) worden het niet eens over wederzijdse acceptatie van zwoegerziekte-certificaten. Dat meldt de NSFO.

De NSFO zette in het voorjaar van 2011 zijn eigen gezondheidsprogramma’s op het gebied van zwoegerziekte en scrapie op. In de zomer bleek dat de GD de NSFO-certificaten niet accepteert, waardoor problemen ontstaan voor schapenhouders en stamboekverenigingen. Zo kunnen dieren met certificaten van de GD en NSFO niet tegelijk op een keuring worden getoond. Sinds het eerste overleg op 6 december 2011 is er geen oplossing voor dit probleem gevonden.

NSFO laat weten zich door de GD gediscrimineerd te voelen. Uitgangspunt bij de overleggen waren volgens de NSFO zeven geschilpunten die gezamenlijk zijn vastgesteld. De NSFO zegt, onder meer door het halen van de ISO 9001 certificering, voor al deze punten een oplossing te hebben gevonden, en ziet daarom geen reden waarom de GD nog steeds weigert om de door de NSFO afgegeven zwoergerziekte certificaten te erkennen. "Wij vrezen dat de weigering van de GD om de door ons afgegeven certificaten niet wordt ingegeven door twijfel over onze kwaliteit of de borging van die kwaliteit, maar door economische motieven. Ons zwoegerziekteprogramma is immers 30 tot 40 procent goedkoper dan dat van de GD."

In mei leek het er nog even op dat de NSFO en GD tot een oplossing zouden komen. De GD kwam met een voorstel voor het opheffen van belemmeringen rondom fokdagen. Aan dit voorstel werd echter de voorwaarde gekoppeld dat de NSFO met terugwerkende kracht haar uit de stamboekadministratie bekende diercontacten zou moeten melden aan de I&R-database. De NSFO is hiervoor niet gemachtigd door de fokkers, en zou hiermee naar eigen zeggen in strijd moeten handelen met de Regeling identificatie en registratie van dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.