Rundveehouderij

Nieuws 3743 x bekeken 12 reacties

Helft melkveebedrijven heeft melkprijs nodig van 35 cent

Hasselt - Ruim de helft van de Europese melkveehouders heeft een minimale melkprijs van 35 cent nodig om de productiekosten te dekken.

Dit blijkt uit een vergelijking van de European Dairy Farmers (EDF). De cijfers werden gepresenteerd op het jaarcongres van de organisatie in het Belgische Hasselt.

De kosten van melkquotum zijn overigens buiten de vergelijking gehouden. Die zouden de productiekosten voor de Nederlandse situatie nog veel hoger maken.

Tegenover de 55 procent van de boeren die minimaal 35 cent nodig hebben voor een kilo melk staat een kleine groep van 7 procent van de boeren die nog bij een melkprijs van onder de 25 cent uit de kosten komt. Nog eens 14 procent van de boeren heeft genoeg aan 25 tot 30 cent, 24 procent van de melkveehouders heeft 30 tot 35 cent nodig.

De boeren met de laagste kosten zitten met name in Ierland en voor een deel ook in Tsjechië en Oekraïne. Een tweede groep boeren, met net iets meer productiekosten, moet worden gezocht in Engeland, Denemarken en Italië, terwijl Nederland in de grote middengroep net weer daar onder zit.

Uit het gepresenteerde cijfermateriaal kwam naar voren dat de hoogte van de melkprijs slechts beperkte invloed heeft op de bedrijfsrendementen en efficiëntie. De economisch best presterende bedrijven moeten vaak opereren in een situatie met lage melkprijzen. Meer dan over de melkprijs zijn er zorgen over de kosten van onder meer brandstof en onderhoud van bedrijfsmiddelen.

Veel EDF-leden maken zich ook zorgen over de situatie na 2015. In Frankrijk, waar al wordt geëxperimenteerd met A- en B-prijzen voor melk, proberen boeren afspraken te maken met verwerkers over de afzet na 2015. Verwerkers houden dat echter af.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Gezien de reacties op dit bericht is de melkveehouderij helemaal niet bezig met kostprijs maar dit was al langer bekent

 • agratax2

  Gaan we met elkaar voor de laagste melkprijs als uitgangspunt, dan vallen er nog heel veel melkveehouders af in Europa. Zelfs het land dat zich één van de beste en meest voortvarendste melknatie noemt zit kennelijk in de gevaren zone zo niet behoort tot de afvallers. Dit moet voor de landen met de laagste kostprijs een enorme opsteker zijn. Nederland kijkt juist neer op deze landen en waant zich ondanks deze cijfers nog de beste van de klas. Ik zou zeggen trek lering uit de cijfers en zoek naar kosten beheersing zo niet kosten daling als het nog kan en zoek het niet alleen in groter en nog groter.

 • joannes

  Ik zou weleens de capex per koeplaats en de arbeidsproductiviteit in de vergelijking willen zien. De genoemde lage prijslanden lijken mij niet duur op het gebied van grond en arbeid.

 • poldes

  als dat waar is;dan werkt 80 %van de melkveehouders op het moment voor nop.

 • Mels

  Agratax en poldes,wees voorzichtig met de waarheid om de tere zielen van de melkveehouders niet te kwetsen.De bouwkosten en grondkosten zijn in Nederland natuurlijk veel te hoog maar dat doen ze zelf.

 • agratax2

  Meis je hebt gelijk, maar ik huldig het principe 'Zachte heelmeesters maken stinkende wonden'. Dus beter de waarheid vertellen, dan een leugen. De leugen wordt altijd achterhaald.

 • Mels

  Het is ook cynisch/sarcastisch bedoeld,het wordt straks wie zijn billen brand moet op de blaren zitten,al weet die helft die een te hoge kostprijs heeft nu nog niet dat zijn billen verbrandt zijn,denk dat daar de kneep zit,te veel naar de buren/collega`s kijken,teveel groot groter grootst,tekort rekenen met doemcenario`s die wij hier voor het voetlicht brengen.

 • joannes

  Het is niet de economie die stuurt maar de perceptie / het idee. Er is een oud gezegde voor waarde: Wat een gek er voor geeft! Zolang het idee leeft dat grond zijn waarde behoud en schaars is en blijft, waant elke boer zich rijk. Dat er in het buitenland maar ook Europa bedrijven zijn die het goedkoper kunnen en doen wordt pas echt problematisch wanneer de bedrijven in deze uithoeken zich relaliseren dat ze ook rauwe melk kunnen transporteren over grotere afstanden. Wanneer deze bedrijven aan de kwaliteits standarden kunnen voldoen wordt concurrentie echt belangerijk.

 • agratax2

  Meis je hebt volkomen gelijk. Je hoort nooit boer zeggen wat hij financieel overhoud met zijn inspanning, hij schept alleen op over het aantal kilogrammen / liters die hij produceert per ha. of per dier. Terwijl gelukkig voor hem de belasting inspecteur uitgaat van het financiële inkomen, ging deze uit van de kilogrammen dan zouden al deze boeren veel meer belasting moeten betalen dan ze aan geld over hebben.

 • drientje

  Gelukkig gaat het de melkveehouders net als de veevoerindustrie,
  iedereen presteert bovengemiddeld.

 • agratax2

  drientje. niemand zegt dat de veehouders niet bovengemiddeld presteren. Helaas is hun verdienste volgens de cijfers niet boven gemiddeld. Boven gemiddeld prseteren wil niet zeggen dat je eind resultaat ook boven gemiddeld ligt.

 • W Geverink

  Als je met reputatie en zelfvertrouwen de rekeningen kon betalen dan zat het wel snor.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.