Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Greenpeace in actie tegen vleesconcern JBS

Doetinchem - Het Braziliaanse JBS, de grootste rundvleesproducent ter wereld, is in een fel conflict gewikkeld met Greenpeace dat JBS er van beschuldigt schuldig te zijn aan het illegaal ontbossen en verjagen van de inheemse bevolking in het Amazone-gebied.

Greenpeace heeft in dat kader bij de Amsterdamse vestiging van de Makro actie gevoerd om dat bedrijf er toe aan te zetten vlees van JBS in de ban te doen. De milieu-organisatie stelt daarbij dat dat al eerder is toegezegd door Sligro Food Group maar volgens een woordvoerder van dat bedrijf doet Sligro op dit moment toch al geen zaken met JBS. Het Braziliaanse vleesbedrijf ontkent de beschuldigingen en heeft aangekondigd Greenpeace voor de rechter te slepen.

Volgens de Britse tak van Greenpeace, die tegelijkertijd actie voert, hebben behalve Sligro ook de supermarkten Tesco, Asda en Sainsbury´s de contracten met JBS verbroken. JBS stelt op haar beurt echter dat geen enkele klant heeft opgezegd. Het bedrijf voegt daar aan toe dat de door Greenpeace gewraakte vleesbedrijven in het Amazone-gebied niet als onregelmatig genoteerd staan op de lijst van de Braziliaanse milieudienst Ibama. JBS stapt daarom ´vanwege deze onterechte beschuldigingen´ naar de rechter.
Het conflict draait om de uit 2009 daterende Cattle Agreement waarin de grote vleesbedrijven – naast JBS ook Minerva en Marfrig – toezeggen niet langer runderen af te nemen van boerderijen die betrokken zijn bij ontbossing of het verjagen van de inheemse bevolking. Bedrijven als Sligro Food Group houden zich, volgens de woordvoerder, bij hun inkoopbeleid ook aan de in die Cattle Agreement gemaakte afspraken. Volgens Greenpeace houdt JBS zich echter niet aan de afspraken en koopt het nog steeds runderen bij de gewraakte boeren. "JBS is verantwoordelijk voor de verdwijning van het tropische regenwoud in de Amazone", stelt Greenpeace Nederland letterlijk. Om die reden roept de organisatie alle afnemers van JBS op geen zaken meer met dat bedrijf te doen.
Sligro stelt in de berichten van Greenpeace ten onrechte genoemd te zijn. Woordvoerder Wilco Jansen: "Wij hebben vorig jaar wel een partij corned beef van JBS afgenomen maar doen op dit moment geen zaken met ze. Dat wij de contracten hebben verbroken, is dus niet juist. Wij kopen vlees uit Brazilië in via een importeur die nadrukkelijk de herkomst aangeeft. Daardoor kunnen we altijd controleren of de uiteindelijke leverancier zich houdt aan de Cattle Agreement, waarvan wij met Greenpeace hebben afgesproken dat we ons er aan zullen houden."
Jansen voegt daar echter aan toe: "De zaak ligt echter ingewikkelder dan alleen maar die overeenkomst. Het probleem is eigenlijk dat we als Europese afnemers via de Cattle Agreement wel steun verlenen aan de strijd tegen de ontbossing en het verjagen van inheemsen en ons ook houden aan de Cattle Agreement maar dat daarmee dat doel nog niet gerealiseerd is. Bedrijven als JBS verkopen steeds meer vlees aan China, Rusland en andere groeilanden die er graag een goede prijs voor betalen en verder ook weinig vragen stellen."

Eén reactie

  • poldes

    geld gaat soms boven een contract uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.