Rundveehouderij

Nieuws 1905 x bekeken 2 reacties

FrieslandCampina verlaagt uitbetaling verder

Amersfoort - Leden van FrieslandCampina ontvangen over de maand juni een voorschot van netto € 29,73 per 100 kilo exclusief btw. Dat is de prijs bij een jaarleverantie van 800.000 kilo en na aftrek van 7 cent PZ-heffing. Daarmee is de uitbetaling 70 cent per 100 kilo lager dan over de maand mei.

De garantieprijs van de onderneming ligt overigens op € 32,00 per 100 kilo melk, 75 cent onder die van mei.

Voor de netto-uitbetaalprijs betekent het huidige voorschot de zevende verlaging op rij, voor de garantieprijs is het de zesde verlaging op rij.

FrieslandCampina vermindert het voorschot met verwijzing naar de verwacht lagere uitbetaalprijzen bij referentiebedrijven, zoals Arla, DMK en DOC. De volgens haar te verwachten verlagingen zijn het gevolg van de flink lagere noteringen voor kaas en boter in de voorbije maanden. Ook hebben zuivelverwerkers in Duitsland flink lagere contractprijzen voor zuivel afgesproken met de supers in dat land.

FrieslandCampina laat de vetprijs voor juni met 34 cent zakken naar € 2,71 per kilo, de uitbetaalprijs voor eiwit verhoogt het juist met 23 cent naar € 6,69 per kilo.

Kaasproducent Bel Leerdammer verlaagt de voorschotprijs ook, maar dan over de maand mei. Leveranciers van Bel ontvangen daardoor een netto voorschot van € 30,49 per 100 kilo. Dat is 79 cent per 100 kilo minder dan ze over april ontvingen. Bel Leerdammer verlaagde de vetprijs met 10 cent naar €2,80 per kilo, de eiwitprijs wordt ook met 10 cent verlaagd naar €6,10 per 100 kilo.

Veel zuivelbedrijven verkeren in dubio over de richting waarin de zuivelmarkt zich zal bewegen. De laatste paar weken trekken de prijzen voor veel producten aardig aan, maar dat is niet het geval voor alle producten. Met name de voor Nederland zo belangrijke kaasprijs blijft nog in een neerwaartse spiraal zitten. Ook de boterprijs wil nog niet echt van de plaats komen. Wel is spotmelk plotseling veel duurder geworden. Gevolg van de flink gedaalde melkproductie. Er worden al weer prijzen  tot 31 á 32 cent af boerderij genoemd.

Laatste reacties

 • sjipkop

  Bij de fusie van beide bedrijven werd een toonaangevende melkprijs beloofd.
  Maar nog steeds kijken naar wat anderen doen en daar je melkprijs op afstemmen klopt niet bij de belofte.Bij een toonaangevende melkprijs vaar je je eigen koers.Durf eens 5 cent meer uit te betalen dan anderen op dit moment, wedden dat de rest volgt!!

 • poldes

  kampioenschap redeneringen verzinnen om een collegiaal gewin te bereiken onder de verschillende boerderijmelkinkopers.
  De afspraken met de veehouders zijn de vergelijkbare uitbetaalprijzen van een aantal melkinnemers.
  Als deze de neuzen dezelfde kant opzetten;dan is er geen enkele reden om fatsoenlijk voor de boerderijmelk te betalen.
  wij zijn zo overeengekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.