Rundveehouderij

Nieuws 1745 x bekeken 1 reactie

Fors hogere productie en export melkpoeder

Brussel - De Europese productie van magere melkpoeder, boter en kaas is in de eerste drie maanden van 2012 sterk gestegen. Ook de export van magere melkpoeder en kaas zat goed in de lift. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De Europese export van zuivelproducten profiteerde van de dalende noteringen en de gunstige euro/dollarverhouding. Met name de export van magere melkpoeder profiteerde enorm. In de twaalf maanden tot eind maart 2012 had de Europese zuivel al ruim 11 procent meer magere melkpoeder geproduceerd dan in het jaar ervoor. In de eerste drie maanden van het nieuwe jaar werd bijna 6 procent meer magere melkpoeder aangemaakt. Mogelijk mede daardoor was er voldoende te exporteren. Dat deed de Europese zuivel dan ook. In de periode van januari tot en met eind maart 2012 werd ruim 35.000 ton magere melkpoeder meer geëxporteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. In totaal ging er in het eerste kwartaal ruim 196.000 ton de EU uit.

De kaasexport steeg minder hard, maar ook van dit product ging een recordhoeveelheid de grens over. In totaal werd bijna 233.000 ton verkocht naar bestemmingen buiten de EU.

Van de grote afnemers kochten met name China en Mexico meer magere melkpoeder, Rusland vergrootte de kaasimport licht. De Europese productie van volle melkpoeder bleef teruglopen.

Opvallend was dat bij een oplopende boterproductie (+4,5 procent) en sterk dalende noteringen in de EU, de import van boter in de EU ook sterk toenam. Deze importboter komt vooral uit Nieuw-Zeeland en werd eind vorig jaar al naar de EU verkocht, omdat de prijzen in de EU toen goed waren.  Veel van de eigen EU-productie verdween in zogenoemde particuliere opslag, waardoor de markt uiteindelijk toch aardig werd opgeschoond.

Eén reactie

  • joannes

    Uiteindelijk is de currencymarkt verantwoordelijk voor wel of geen export. Dit geldt voor EU, de US en New Zealand, Dat belooft wat met een eurocrisis! We concurreren de US en New Zealand eruit wanneer er voldoende verwerkings capaciteit is! De voerkosten zullen wel stijgen want die zijn ook in dollars genoteerd. Hoe zal dit uitpakken voor de varkenshouders en pluimveehouders?

Of registreer je om te kunnen reageren.