Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra neemt boedel van failliete concurrent over

Auckland/Waimate - De Nieuw-Zeelandse coöperatie Fonterra wil de failliete boedel overnemen van New Zealand Dairies. Daarmee breidt het bedrijf de verwerkingscapaciteit uit met zo'n 150 miljoen kilo melk per jaar die tot poeder wordt verwerkt.

New Zealand Dairies werd medio mei failliet verklaard. Het bedrijf ligt in Waimate, op het Zuidereiland. Het faillissement komt voort uit het bankroet van Nutrinvestholding, het Russische moederbedrijf. Nutrinvestholding en investeringsdochter Nutritek waren nog niet zo heel lang actief in Nieuw-Zeeland. Het bedrijf kocht in 2006 een belang van 5,65 procent in Nieuw Zealand Dairies en vergrootte dat in 2008 naar 100 procent. Het was toen een van de eerste grote investeringen in de Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie.

Nutrintvestholding, eigenaar van het belangrijkste babyvoedingsbedrijf in Rusland zelf, ging eind maart failliet door een enorme schuldenlast die het bedrijf sinds 2008 om de nek hing. Behalve het bedrijf in Nieuw-Zeeland, kwamen ook vijf fabrieken in Rusland en één in Oekraïne in de verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.