Rundveehouderij

Nieuws 387 x bekeken

Engelse vleesproductie gaat omlaag

Londen – De Engelse productie aan rund- en kalfsvlees zal dit jaar naar verwachting met 4 procent teruglopen naar 902.000 ton.

Dat kan echter nog meer worden, want over het eerste kwartaal was al sprake van een daling met 8 procent. Dat leidt ertoe dat de opwaartse druk op de veeprijzen aan blijft houden.

Dat schrijft het Engelse schap voor de rundvee- en schapenhouderij Eblex in een marktoverzicht. In het eerste kwartaal werden 501.000 slachtrunderen naar het slachthuis gebracht, 9 procent minder dan een jaar geleden. Bij stierkalveren komt de daling uit op 20 procent, vooral omdat vorig jaar relatief veel fokkoeien zijn geslacht door de hoge prijzen en doordat veel boeren hun kudde aan de hoge voerprijzen hebben aangepast. Door die ontwikkelingen blijven de veeprijzen hoog, met over het eerste kwartaal als gemiddelde € 2,32 per kilo ofwel 42 cent meer dan vorig jaar. Door een sterker tekort zijn de prijzen voor kalveren nog sterker gestegen, tekent Eblex daarbij aan.

Tegelijkertijd is de consumptie van rund- en kalfsvlees in de drie maanden tot half april met 5 procent gedaald naar 69.800 ton. Door de hogere verkoopprijzen nam het verbruik in geld uitgedrukt echter toe met 6 procent naar bijna 600 miljoen euro. Eblex denkt dat huishoudens vooral minder rundvlees kochten omdat daar minder mee gestunt werd in de supermarkten. "De consument geeft de voorkeur aan andere proteine-verstrekkende producten."

Het schap meldt verder dat de export van rundvlees vorig jaar met 29 procent is toegenomen naar 142.500 ton. Nederland, toch al de grootste afnemer, was daarbij koploper met een groei van 39 procent. "Dat is toe te schrijven aan een tekort aan vlees in andere Europese landen doordat die veel vlees naar derde landen hebben uitgevoerd." Door de afnemende aanvoer lijkt die tendens echter niet aan te houden. Over de eerste twee maanden van dit jaar kwam de Britse rundvleesexport 3.500 ton lager uit op 18.100 ton, waarbij de uitvoer naar ons land daalde van 8.900 ton vorig jaar 6.800 ton nu.

Of registreer je om te kunnen reageren.