Rundveehouderij

Nieuws 3032 x bekeken 1 reactie

Eigen berekening superheffing mag niet

Den Haag/Zoetermeer - Het op één hoop gooien van de eigen melkproductie met een hoeveelheid bijgekochte zuivel en het daarop toepassen van een eigen berekeningswijze voor de bepaling van overschotproductie, is niet toegestaan.

Het Productschap Zuivel (PZ) gaat niet akkoord deze berekeningswijze die een melkveehouder annex melkverwerker en -verkoper hanteert en waardoor diens superheffing lager uitpakt dan normaal het geval zou zijn. Dit blijkt uit een serie uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB).

De melkveehouder annex verwerker kreeg voor het eerst een juridisch geschil met het PZ over productiejaar 2008/2009. Toen kocht de melkveehouder enkele miljoenen kilo's melkproducten erbij om samen met de eigen melkproductie te gebruiken voor de rechtstreekse verkoop van zuivel. Hij deed dat al langer. Door een forfaitaire (en hoge) vetreferentie toe te passen op alle verkochte melkproducten, slaagde de veehouder erin om hoeveelheid eigen melk waarover superheffing moest worden betaald, laag te rekenen. Het PZ had dat een aantal jaren aangezien, maar nam er in 2009 geen genoegen meer mee. Voor de bepaling van het vetgehalte van de eigen melk moest het werkelijke gehalte worden gebruikt. Daardoor dreigde een superheffing van €110.000. In beroep bij het CBB moest het PZ inbinden, maar alleen omdat het de boer te laat had gemeld dat het voortaan niet meer akkoord gaat met de omstreden berekeningswijze. In twee zaken over de jaren 2009/2010 en 2010/2011 stelt het CBB het PZ in het gelijk en moet de boer wel tonnen superheffing betalen.

Eén reactie

  • vd spoel

    ja ja collega deze ''deze mensen'' moeten straks ook op vakantie ,en dat moet toch worden betaald

Of registreer je om te kunnen reageren.