Rundveehouderij

Nieuws 2749 x bekeken 4 reactieslaatste update:8 jun 2012

Drachtig Noors kalf van 3,5 maanden oud ontdekt

Selbu - Er is een drachtig kalf van 3,5 maanden oud ontdekt In de Noorse plaats Selbu.

Het kalf van het ras Sidet Trønder- og Nordlandsfe (STN) op het bedrijf van maatschap Uglan Søndreis had last van krampen. Ook had het weinig eetlust. Achter het kalf lag droge ontlasting, dus dacht men dat ze last had van constipatie. Aan het kalf werden rijkelijke hoeveelheden water en olie gegeven. Dagen later was er geen enkele vooruitgang en opnieuw werd de veearts erbij gehaald. Het kalf, geboren op 28 mei 2011, vertoonde een lichte aanzet van een uier en wat oedeem op de buik. Bij het algemene onderzoek werd niets abnormaals gevonden. Bij het inwendige onderzoek vond men bij de baarmoederhals een foetus in stuitligging, dat vrij eenvoudig verlost kon worden.

Het kalf was vorig jaar zomer samen met zijn moeder en andere zoogkoeien met hun kalf, naar de weide gegaan. Vanaf 17 augustus is er een stier van hetzelfde ras bij gekomen. Op 10 oktober zijn ze allemaal op stal gezet, gescheiden van elkaar.

De paring heeft plaats gevonden toen het kalf tussen de 81 en 134 dagen oud was, mogelijk rond de 3,5 maanden gezien de grootte en de ontwikkeling van de foetus. Het is Geno (KI en fokvereniging) niet bekend of het eerder voorgekomen is, dat koekalveren beneden de 4 maanden drachtig zijn geworden. Daarom krijgt dit kalf in Selbu het officieuze Noorse record van het jongste drachtige kalf.
(bron: vakblad Geno, Buskap 4-2012)

Foto

 • Nils Ole Fuglem (9) en Marit Johanne Fuglem (12) samen met de pink die recordvroeg drachtig was. De foto is 2 maanden na het kalven genomen.

 • Nils Even Fuglem samen met Marit Johanne en Nils Ole Fuglem toen het kalf 2 dagen oud was. Niemand kon toen vermoeden dat het kalf 3,5 maanden later drachtig zou zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Vera Dit is een duidelijk geval van kindermisbruik. En de stier, gaat die vrij uit?

 • Fosen

  Bij mijn weten is de stier in hechtenis genomen, het wachten is op het deskundig oordeel van de jury.
  Naar alle waarschijnlijkheid wordt het vonnis dat hij zich niet meer mag wagen in de nabijheid van kalveren jonger dan 15 maanden :-)

 • agratax2

  Gelukkig in dit vonnis kan ik me als kalfjes vriend geheel vinden. Ik maakte me al zorgen, dat de boer rigoureuze maatregelen had getroffen, die toch echt een te zware straf zou zijn geweest in dit geval.

 • J@gertje

  Dit lijkt mij een uitermate geschikt gevalletje voor een handhavend optreden door de dierenpolitie.
  Er zullen bovendien ongetwijfeld kamervragen over gesteld gaan worden door de Partij voor de Duyvis, eh sorry de Partij voor de Dieren.

  Groet,
  J@gertje

Of registreer je om te kunnen reageren.