Rundveehouderij

Nieuws 2531 x bekeken

'Dieptepunt in zuivelprijzen voorbij'

Münster - De situatie op de Europese zuivelmarkt zal binnenkort weer verbeteren. Daar gaat in ieder geval het Westfaals-Lippische Landesverband (WLV) van uit. Reden daarvoor is dat er een behoorlijk verschil is tussen de huidige dip in de zuivelprijzen en de melkcrisis in 2009, stelt vice-voorzitter Wilhelm Brüggemeier.

In tegenstelling tot de crisis in 2009 wordt de huidige prijsdaling niet veroorzaakt door een daling van de vraag, maar door een toename in de wereldwijde productie van melk, zei hij op een bijeenkomst van de organisatie.
Door het overaanbod van zuivel in de eerste helft van dit jaar is druk op de prijzen gekomen en zijn de prijzen gaan dalen, signaleert Brüggemeier. In de komende weken is het seizoensgebonden aanbod van melk weer lager, zodat kan worden verwacht dat de markt weer in beter vaarwater terecht komt. Dat is overigens ook nodig, "want bij de huidige melkprijzen kunnen onze melkveehouders geen duurzame productie in stand houden." De vice-voorzitter van het WLV heeft er alle vertrouwen in dat het dieptepunt in de markt inmiddels weer achter de rug is.

Ook in Nederland menen steeds meer zuivelkenners dat het dieptepunt in de prijzen achter de rug is. Er wordt gewezen op de sterk aantrekkende vraag naar melkpoeder. Ook de spotmarktprijs voor rauwe melk gaat plotseling hard omhoog (nu 31 cent af boerderij).

Sterke schommelingen in de zuivelprijzen zullen volgens het WLV een steeds normaler kenmerk zijn van de melkmarkt. Het is een aspect dat niet te verbannen valt uit een marktgerichter zuivelbeleid. Zelfs een kleine verandering in de hoeveelheid van de melk, kan al een positieve (of negatieve) invloed hebben op de marktprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.