Rundveehouderij

Nieuws

Denen berekenen gevolgen en kosten van mkz-uitbraak

Kopenhagen - Vier jaar onderzoek met simulatiemodellen in Denemarken heeft de optimale strategie opgeleverd voor de bestrijdingsinzet in geval van een mkz-uitbraak.

Volgens de initiatiefnemer van het onderzoek, DTU Veterinærinstitut, is de beste optie om dan niet te vaccineren, maar te ruimen in een straal van 1 kilometer rond de besmettingshaard. De ruiming van het aantal dieren blijft dan beperkt tot circa 18.500 en de kosten door exportverliezen en dergelijke tot een half miljard euro. Als er wel eerst zou worden gevaccineerd in afwachting van ruiming, komen de kosten enkele tientallen miljoen hoger uit en moeten rond de 5000 dieren meer worden geruimd. Als de omstandigheden tegenvallen omdat er mkz uitbreekt op een bedrijf met veel contactbedrijven moeten in het somberste scenario 42.000 dieren op tot 370 bedrijven worden geruimd en lopen de kosten op naar ruim € 1 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.