Rundveehouderij

Nieuws 1316 x bekeken

Deltamilk wil ook na 2017 melk van FrieslandCampina

Bleskensgraaf - Zuivelcoöperatie Deltamilk gaat ervan uit dat het ook na 2017 nog melk kan blijven betrekken van FrieslandCampina. Dit zeggen voorzitter Teunis Sterk en directeur Henk van Bochove van kaasfabriek De Graafstroom. Deze fabriek is in 2009 overgenomen van FrieslandCampina.

FrieslandCampina moet van de Europese Commissie tot 2017 jaarlijks 1,2 miljard kilo melk beschikbaar stellen aan de bedrijven die bij de vorming van het bedrijf moesten worden afgestoten. Ook voor nieuwe activiteiten in de dagverse zuivel of natuurkaas kan een een beroep worden gedaan op de melkplas. Als leden bij FrieslandCampina vertrekken, wordt hun quantum in mindering gebracht op genoemde 1,2 miljard kilo.

Toezichthouder de Dutch Milk Foundation (DMF) vertelt niet wie melk afneemt uit het melkfonds. Duidelijk is echter dat bescheiden gebruik wordt gemaakt van de 1,2 miljard liter en dat weinig boeren vertrekken. Voor veel concurrentie hebben de Europese fusie-eisen niet gezorgd. Daarom ziet Deltamilk goede gronden zijn om ook na 2017 melk te kunnen blijven afnemen van de grote concurrent. Na 2013 vervalt wel de korting van 1 procent die DeltaMilk en Arla nu krijgen op de garantieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.