Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Chronisch botulisme in Deense melkveehouderij

Kopenhagen- Chronisch botulisme heeft fors toegeslagen in de Deense melkveehouderij. Dat zegt sectorganisatie LF, dat 70.000 euro besteedt aan onderzoek naar de oorzaken.

”Op het ogenblik kampt een reeks bedrijven in het hele land met een dalende melkgift en een negatieve gezondheidsontwikkeling, zonder dit direct kan worden verklaard.” Veesectievoorzitter Peder Philipp kan geen concrete cijfers geven over het aantal bedrijven dat met de raadselachtige ziekteverschijnselen kampt.

Chronisch botulisme heerst ook op grote schaal in Duitsland, maar hier worden evenmin exacte cijfers worden genoemd. Wel zou het volgens de veterinaire bronnen gaan om ‘duizenden’ bedrijven. In Duitsland werd deze week eveneens aangekondigd dat er een systematisch onderzoek naar het probleem zal worden aangevat, in dit geval door de veterinaire hogeschool in Hannover (TiHo) en het Friedrich-Loeffler-Institut.

Laatste reacties

 • poldes

  wat zijn de verschijnselen van chronisch botulisme?

 • MattiMaan

  wij hebben chronische botulisme op onze boerderij. Er zijn heel veel verschijnselen. Grootste probleem is dat je ziet dat de koeien niet happy zijn en al hun energie in overleven stoppen.
  koeien liggen op onverklaarbare wijze dood. Kalveren hebben last van gasvorming. koeien kunnen niet normaal eten,drinken omdat ze verlammingsverschijnselen in de bek hebben. Koeien drinken als een kat. koeien kunnen de staart niet normaal optillen. Ze hebben verschijnselen van een te scherp rantsoen. Het kalven zet niet door vervolgens kalf dood.
  Dit zijn o.a verschijnselen. Er zijn er nog meer. conditieverlies, melkproduktie neer, koeien niet drachtig.
  Wij hebben de koeien nu gevaccineerd en we zien naar 3 maanden een comeback van onze koeien. Hopelijk komt er meer aandacht voor in de boerderij.

 • B bob

  Mattimaan , Microbiotica is omstreden maar soms het laatste redmiddel als de chemische industrie de zooi verkloot heeft ! Gisteren stond er een bericht op Boerderij dat vermelde dat het gif van monsatan de oorzaak is van de zwakke darmflora bij Europees vee .

Of registreer je om te kunnen reageren.