Rundveehouderij

Nieuws 1346 x bekeken 7 reacties

Campagne voor beter welzijn melkkoeien

Londen – Britse dierenorganisaties zijn een campagne gestart om het welzijn van melkkoeien in de EU te verbeteren.

Doel is om uiteindelijk tot een Europese richtlijn te komen naar het voorbeeld van die voor het welzijn van leghennen.

De actie is een initiatief van Compassion in World Farming, de World Society for the Protection of Animals WSPA en het ijsbedrijf Ben and Jerry's. De organisatoren willen gebruikmaken van het zogenaamde European Citizens' Initiative waarmee Europese burgers zelf voorstellen voor wetgeving kunnen indienen.

Volgens de organisaties vertoont het welzijn van melkkoeien in Europa grote verschillen, 'waarbij sommige dieren lijden onder een slechte gezondheid, slechte behuizing en onvoldoende toegang tot weiden'. "We hebben strengere wetten nodig om te voorkomen dat grote aantallen Europese melkkoeien kampen met pijnlijke mastitis, verlammingen, onvruchtbaarheid en een drastisch bekorte levensduur, allemaal de tragische gevolgen van het houden van melkvee onder slechte omstandigheden", zegt directeur Suzi Morris van de Britse tak van WSPA.

Laatste reacties

 • zanden

  Uit berichtgeving dat in Nederland melkkoeien gemiddeld maar 3 lactatieperiodes 'meegaan' valt het ergste te vrezen voor ook het melkkoeienwelzijn in eigen land.

 • daantje

  dit komt mede dat er hoge eisen worden gesteld aan bv celgetal
  oudere koeien hebben vaak een hoger cel getal dit wil het melkfabriek niet
  dus nemen de boeren eerder afscheidt van de koeien
  anders werden de koeien wel ouder
  regeltjes dus
  voor de rest hebben we de beste welzijn voor onze dieren
  vaak veel beter dan in de landen dan waar onze dierlijke produkten vandaan komen
  maar dat geeft niet toch !
  als het maar goedkoper is dan maakt het welzijn van die dieren niet uit

 • jan1966

  @zanden, hoe oud wordt een meststier of een slachtkip? Lang geen 4 jaar. (3 lactaties) Moeten die sectoren er dan maar mee stoppen?

 • Kobonde

  Het grootste welzijns problem zijn de 'miljo' vloeren i de stallen deze zijn vaak veel te glad en te vochtig. met als gevalg klauw en been problemen boven dien is het moeilijk om met een oudere veestapel en laag celgetal te houden. omdat dit stijgt naarmate dieren ouder worden.

 • Koeienboer

  @jan1966 3 lactaties betekent dat de koe 5 jaar oud is. Een vaars kalft af op 2- jarige leeftijd + 3 lactaties is 5 jaar. \
  Ik denk trouwens dat we geen dierwelzijns organisaties nodig zijn om de boeren te activeren om de gemiddelde leeftijd van de veestapel op te hogen. Dit betekent alleen maar minder opfokkosten!!

 • Mozes

  Wij hebben de verplichting minder antibiotica te gebruiken. Een oudere koe met een verhoogt celgetal ging je vroeger behandelen zodat ze nog weer een paar jaar mee kon. Tegenwoordig voer je haar af om zo weinig mogelijk antibiotica te gebruiken.

  Dit neemt niet weg dat we aan het plafond zitten met het fokken op melkproductie. Om de productie te kunnen halen waar de koeien genetisch toe in staat zijn hebben ze voer nodig met een steeds grotere energie-inhoud om een negatieve energiebalans te voorkomen. Dit is voer met een snellere verteerbaarheid en dus minder structuur. Dit leidt onvermijdelijk tot (sub) klinische pensverzuring. De koeien komen dus klem te zitten tussen een negatieve energiebalans aan de ene kant of (sub)klinische pensverzuring aan de andere kant. Dit leidt weer tot weerstandsvermindering en klinische of subklinische bevangenheid met als gevolg veel klauwproblemen en vatbaarheid voor uier of baarmoederontsteking. Dit kan nog weer eens gevolgd worden door pensverdraaing.

  Ik denk dat ook vanuit economisch oogpunt koeien die de productie goed aan kunnen en daardoor weinig problemen hebben en lang meegaan te verkiezen zijn boven de laatste 1000 liter melk per koe.

 • Mozes

  Correctie: in mijn vorige reactie schrijf ik 'pensverdraaiing'. Dit moet natuurlijk lebmaagverdraaiing zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.