Rundveehouderij

Nieuws

CVO: weinig draagvlak voor bestrijding IBR

Zuidbroek – Het draagvlak voor bestrijding van IBR in Nederland is nog steeds bijzonder klein.

Dat zei Christianne Bruschke, de hoogste veterinair ambtenaar (CVO) van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie tijdens het bondscongres van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV).

Het kleine draagvlak is nog steeds een erfenis van de problemen na de verplichte vaccinatiecampagne eind jaren negentig. NBHV-voorzitter Piet Thijsse vroeg de CVO hoe het kan dat landen als België en Duitsland verder zijn dan Nederland in de bestrijding van IBR en BVD. Dit kan de handel in de weg komen te staan.

Het landbouwministerie ziet IBR als bedrijfsgebondenziekte en ziet daarom geen taak voor de overheid om hier iets aan te doen. Voor de bestrijding van BVD bestaat er volgens Bruschke eigenlijk geen goed bestrijdingsprogramma.

Of registreer je om te kunnen reageren.