Rundveehouderij

Nieuws

Buitenlandse dierenarts kan binnenkort ook melden

Zoetermeer - Buitenlandse dierenartsen kunnen binnenkort ook gegevens van antibioticagebruik door rundveehouders aanleveren aan Medirund. Dat lost problemen op bij vleesveehouders die met een Belgische dierenarts werken.

Alleen dierenartsen die een zogenoemd Uniek Dierenarts Nummer (UDN) hebben, kunnen gegevens aan Medirund leveren. Die UDN's worden uitgegeven door de Stichting Veterinair Administratie Kantoor (VAK). Dat gaf in 2011 alle ongeveer 1.700 Nederlandse dierenartsen zo'n UDN af. Daarna zijn, op instigatie van de KNMvD, de voorwaarden voor het uitgeven van UDN's aangepast zodat alleen geborgde dierenartsen nog zo'n UDN konden krijgen. Nieuw afgestudeerden moeten zich daardoor laten borgen en buitenlandse dierenartsen worden hierdoor geweerd. "Een absoluut ongewenste situatie", aldus PVV-er Henk Bekman, die door laat schemeren dat het PVV zelfs heeft overwogen de uitgifte van UDN's zelf ter hand te zullen nemen om registratie van het antibioticagebruik probleemloos te laten verlopen.

Volgens Bekman zal binnen enkele weken de uitgifte van UDN's weer starten. Dan kunnen ook de Belgische dierenartsen meldingen in Medirund doen voor hun klanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.