Rundveehouderij

Nieuws

Britten nog geen overeenstemming over melkcontracten

Londen – De Britse boerenbonden hebben na lange onderhandelingen nog altijd geen overeenstemming bereikt met de zuivelbedrijven over een vrijwillige code voor melkcontracten.

Belangrijkste struikelblok blijft de opzegtermijn voor boeren die willen vertrekken nadat hun afnemer de melkprijs heeft verlaagd.

De Britse overheid wil, anders dan in Frankrijk, contracten niet verplicht stellen maar heeft de partijen gevraagd met een eigen gedragscode te komen. Staatssecretaris Jim Paice van landbouw had gehoopt dat zo’n code er rond deze tijd al zou zijn maar tot nu toe is overeenstemming uitgebleven. Naar verluidt zou vooral Arla UK, het grootste melkbedrijf van het land, niet willen tornen aan de huidige opzegtermijn van één jaar voor boeren die een andere afnemer voor hun melk willen zoeken. De boeren vinden dat op hun beurt onrechtvaardig omdat de zuivelbedrijven wel op korte termijn een verlaging van de melkprijs kunnen aankondigen. Bij de recente verlagingen per 1 mei en 1 juni werd dat zelfs in enkele gevallen slechts een paar dagen van te voren meegedeeld terwijl ook verlagingen achteraf voorkomen. "Ik ben er van overtuigd dat we er alsnog uitkomen, we kunnen op dit belangrijke punt onze leden in de melkveehouderij niet in de steek laten," aldus hoofd zuivelzaken Rob Newbery van de National Farmers Union die namens die bond aan tafel zit bij het overleg.

Of registreer je om te kunnen reageren.