Rundveehouderij

Nieuws 721 x bekeken 3 reacties

Boteropslag in EU blijft toenemen

Brussel - Ondanks een verbeterde zuivelmarkt blijven zuivelbedrijven boter in private opslag wegzetten. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Volgens het laatste overzicht zit nu ruim 85.000 ton boter in private opslag. Daarvan is bijna een derde, ofwel ruim 27.000 ton, aangemeld in Nederland. Ook vanuit Duitsland, Denemarken en Ierland zijn grote hoeveelheden boter aangemeld.

In 15 van de 27 lidstaten is overigens nog helemaal geen boter aangemeld voor private opslag. Niet in alle gevallen gaat het daarbij om lidstaten met een relatief kleine eigen melkproductie. Vanuit Italië is bij voorbeeld helemaal geen boter aangemeld voor opslag. Vanuit Polen en Oostenrijk is nauwelijks boter aangemeld, terwijl deze landen toch redelijk veel zuivel produceren en ook moeten exporteren.

De laatste paar weken zijn ook de boterprijzen voorzichtig weer iets aangetrokken, maar nog steeds staan de noteringen op een vrij laag niveau. De echte verbetering van de noteringen deed zich voor bij de magere melkpoeders en volle melkpoeder. Ook de prijzen voor weipoeder zijn sterk verbeterd.

De vraag naar en de prijsontwikkeling van melkvet blijft tot nu toe achter.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Zo ging het ook in de jaren ' 70, de geschiedenis herhaalt zich!
  Zal dat uiteindelijk ook gelden voor het te voeren zuivelbeleid..?

  Het wiel hoeft toch zeker niet nog een keer uitgevonden te worden...;)

 • ikkethuis

  ik begrijp dit niet, hier is het melkquotum toch voor ingevoerd om de boterbergen van toen weg te werken? Zit hier dan subsidie op om deze op te slaan?? anders kost het toch gewoon geld?

 • tuinvrouwtje

  breng alles maar naar de voedselbank, dan hoef je het ook niet te subsidiëren

Of registreer je om te kunnen reageren.