Rundveehouderij

Nieuws 1786 x bekeken 15 reacties

Bijna 100.000 ton boter in EU-opslag

Brussel - Europese zuivelproducenten en handelaren hebben in de voorbije week weer 5300 ton boter aangemeld voor private opslag, vooral in Nederland, België en Ierland.

Daarmee zit nu bijna 100.000 ton in door de Europese Unie gesteunde opslag. Hierdoor wordt de markt ontlast. Vanaf september komen de eerste ladingen boter vanuit de Europese opslag weer terug op de markt.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  kan iemand mij uitleggen waarom europa de opslag van boter subsidieert, ik dacht dat daar in de jaren 80 het melkquotum voor was gekomen.

 • klaas.van.der.horst1

  Deze subsidie is niet voor interventie, ofwel opkoop uit de markt. De p.o-regeling is voor tijdelijke opslag van boter. Het is om te zorgen dat boter die in het voorjaar meestal royaal beschikbaar is te kunnen bewaren tot in het najaar, wanneer doorgaans de vraag oploopt. Het instrument helpt om de markt te stabiliseren, is de verklaring.

 • aarthamstra1

  Moet de burger daar voor opdraaien?? . Zelfde argument is er voor elke vrucht ,vlees. ijskraampje .zwembroekje enz . Het meest er op tegen is dat kalveren varkenvet in hun ratsoen hebben ,Nog erger De burger slagroom/melk producten van weidekoeien krijgen aan geboden . Waar soya olie in zit in plaats van melk vet. Daar schiet boer nog burger iets mee op wel de MULTINATIONAL. Mozes zou je niet moeten willen ,dat ze boeren producten zo verkloten.

 • agratax2

  Ik begrijp niet waarom boter opslag wordt ondersteund door de overheid en akker en tuinbouw opslag voor rekening producent is? Ik dacht dat zuivel sinds de quotering geen steun meer behoefde te ontvangen. Daar komt bij dat volgens de berichten de melkprijs van dien aard is dat de heren melkveehouders geen klagen hebben,Verbaasd me nu ook niet, de overheid slaat je product op tot de markt weer beter is. Het zal wel geen subsidie zijn, maar het werkt wel kosten verlagend voor de industrie en daarmee kan de fabriek de boer een hogere prijs betalen.

 • mtsvanaaken

  aart: vorig jaar heeft de opslag de eu vele miljoenen opgeleverd door op een goedkoop moment op te slaan en duur te verkopen. Googel maar effe.

 • ikkethuis

  Bedankt klaas voor je duidelijke uitleg. Toch roept dit vragen bij mij op wat er met deze regeling gebeurt als het melkQuotum afgeschaft gaat worden. Tevens zet ik vraagtekens bij de overheid of dit hun taak is en je niet beter de bedrijven kunt laten speculeren met de opslag.

 • agratax2

  mtsvanaaken. Hoe kan de EU veel verdienen aan boter die ze niet bezit zoals uit eerdere reacties blijkt. EU betaalt alleen de opslag van particuliere boter heb ik begrepen. Als er door opslag kapitalen te verdienen zijn, is deze 'winst' toch voor de industrie / handel die de boter in gesubsidieerde opslag doet. Klopt jouw opmerking dan is de boter opgekocht door Brussel en voor rekening van Brussel bewaard en verhandelt. Wie heeft nu de winst gepakt Brussel of de handel??

 • Mels

  het kan mij eigenlijk niet schelen van wie de boter is en wie hem dan weer verkoopt enz en z,het probleem voor mij is de bemoeienis van de overheid,dat steekt me enorm,praten over vrij verkeer van mensen en goederen en handel maar ondertussen je er wel mee bemoeien.

 • W Geverink

  Voor 1983 zat er ook veel boter en poeder in opslag. Daar heeft de belastingbetaler de rekening van betaald. Er is geen 100.000.000 Kg boter nodig in de EU om in de piekperioses in de extra vraag te kunnen voorzien. Het ligt veel simpeler. Het huidige EU quotum is gewoon te groot.

 • politiek

  Kunt iemand mij uitleggen wie die ,,overheid,, nu eigenlijk is. Is dat Brussel, is dat het ministerie, is dat produktschap, is dat het melkfabriek zodat kosten verekend worden met opbrengstprijs melk, of zijn dat wat speculanten die het voor eigen risico doen??. ( of nog iemand anders)

 • ikkethuis

  blijkbaar roept dit artikel meer vragen en onduidelijkheden op, als dat het van informatie voorziet. Hier ligt een taak van de boerderij als informatie voorzienend
  medium om hier in te duiken lijkt mij.

 • politiek

  Nederland wil geen inkomensstabilisatiefonds in GLB aldus staatssecretaris Henk Bleker, lees ik ergens op Boerderij, 29 juni. Ik weet niet of dit ook te maken heeft met dit lijntje , maar raakvlakken zijn er wel denk ik.

 • agratax2

  Wanneer gat de zuivel eens onderzoek doen naar alternatieve toepassingen van melk en botervet. Bijna alle vetten en oliën worden in de beauty industrie gebruikt en brengen vele malen meer op dan ze als voedingsmiddel ooit kunnen halen. De zuivel is nog steeds niet verder dan, 'Zuivel is een goddelijk product'. Helaas heeft de burger voor een goddelijk product gen geld over en voor alles waar ze mooier of jonger van worden.

 • drientje

  Particuliere opslag wordt bekostigd met belastinggeld. De industrie koopt op een moment de boter goedkoop is en verkoopt wanneer deze duurder is. Ondertussen krijgt hij de periode van opslag een vergoeding van de belastingbetaler(Europees).
  De industrie verdiend eigenlijk op deze manier er twee keer aan. De opslagen boter blijft ondertussen wel boven de markt hangen, wat prijsdrukkend is voor de geproduceerde melk. Dezelfde fout wordt overigens ook met vleesopslag gemaakt. Het lijkt me dan ook logisch om deze regeling af te schaffen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.