Rundveehouderij

Nieuws

'België bereidt zich voor op postquotumtijdperk'

Court-St-Etienne – De Belgische zuivelindustrie heeft in 2011 een recordbedrag van 138 miljoen euro geïnvesteerd. Dat is 54 procent meer dan een jaar eerder. Dat zei Renaat Debergh van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) tijdens de jaarvergadering in Court-St-Etienne.

Het vorige record dateerde van 2009 toen 96 miljoen euro werd geïnvesteerd. "De zuivelindustrie bereidt zich voor op het postquotumtijdperk na 2015", aldus Debergh. "Het aandeel van de zuivelindustrie in de investeringen van de totale voedingsindustrie bedraagt in 2011 meer dan 12 procent. Dit betekent dat 1 euro op de 8 die in de voedingsindustrie geïnvesteerd wordt betrekking heeft op de zuivelindustrie."

De omzet van de Belgische zuivelindustrie is in 2011 met 6 procent toegenomen tot 4,5 miljard euro. 63 procent van de omzet van de Belgische zuivelindustrie wordt uitgevoerd. 49 procent gaat naar andere EU-lidstaten, 14 procent vertrekt naar derde landen. De handelsbalans voor zuivelproducten sloot afgelopen jaar niet positief, zoals vorig jaar na lange tijd wel het geval. Volgens Debergh is dit vooral een gevolg van het product boter. De invoer van boter is met 12 procent toegenomen, de uitvoer met 14 procent gedaald. De uitvoerdaling heeft volgens Debergh allicht te maken met het stoppen van de boterproductie door Campina in Aalter.

Uit de jaarlijkse melkprijsenquête onder zuivelcoöperaties verenigd in de Algemeen Verbond der Coöperatieve Zuivelfabrieken blijkt dat de reële uitbetaalde melkprijs bij de werkelijke gehaltes aan vet (4,18) en eiwit (3,48) in 2011 met 10 procent gestegen is tot €34,60 per 100 liter. Op de piek in 2007 na is dit volgens Debergh de hoogstee prijs die uitbetaald werd sinds 2000.

De reële melkprijs over de eerste vier maanden van 2012 bedraagt €31,70 en is 7 procent lager dan in dezelfde periode in 2011. "De vooruitzichten voorkomende maanden zijn minder gunstig. De slechte marktsituatie zit nog niet volledig verrekend in de melkprijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.