Rundveehouderij

Nieuws

Bauernverband: doorgaan met concentratie in zuivel

Fürstenfeldbrück - Het Deutsche Bauernverband (DBV) roept de zuivelsector op het concentratieproces voort te zetten, door fusies en door bundeling van de afzet.

Die oproep heeft de federatie doen uitgaan op haar jaarcongres.

Volgens het Bauernverband moet de afzet regionaal ook zo worden georganiseerd dat de druk van enkele supermarktketens  niet meer de doorslag kan geven bij de prijscontractonderhandelingen. Daarnaast vindt de Duitse boerenbond dat de verwerkers actiever moeten zijn op de termijnmarkt om de prijsrisico's beter in de hand te houden, aangevuld met forwardcontracten met de leveranciers.

De supermarkten moeten er voorts mee ophouden om zuivelproducten steeds als goedkope aanbiedingen aan de man te brengen. "De reclameslogans kunnen nog zo pakkend zijn en de liefde voor levensmiddelen tot uitdrukking brengen, maar dat heeft geen waarde als uiteindelijk de laagste prijzen beslissend zijn voor de contracten met de zuivelbedrijven," meent het DBV. Dit verlangt ook dat de consument zijn steentje bijdraagt en 'geloofwaardigheid en eerlijkheid bij de koopbeslissing' laat zien.

"Het kan niet goed gaan, als van de melkveehouders grote prestaties bij het behoud van het cultuurlandschap worden geëist, maar de kosten daarvan niet kunnen worden doorberekend."

Of registreer je om te kunnen reageren.