Rundveehouderij

Nieuws 2215 x bekeken

Aurora Kaas wil productie naar Duitsland verplaatsen

Ven-Zelderheide - Aurora Kaas wil haar productie naar Duitsland verplaatsen. De opleg van de kazen en de expeditie zijn al naar het tien kilometer verderop gelegen Duitse Kranenburg verplaatst. Dat zegt Harry ten Dam van Aurora.

Belangrijke reden voor de verplaatsing is volgens de ondernemer de grondprijs. "Dat scheelt een flinke slok op een borrel", aldus Ten Dam. Daarbij is hij van mening dat de Duitse overheid, in tegenstelling tot de Nederlandse overheid, nog met een ondernemer meedenkt. "In Duitsland is men nog blij met ondernemers. Ook staat Duitsland veel positiever tegenover biologisch produceren." Met medewerking van de overheid doelt Ten Dam niet op subsidies, maar bijvoorbeeld het sneller afgeven van een vergunning. "In Nederland heb ik nog nooit medewerking gehad."

Aurora verwerkt jaarlijks tussen de 6 en 7 miljoen liter melk tot biologisch kaas. De meeste kaas, 80 procent, gaat weg voor de export. De melk is afkomstig van elf melkveehouders uit Nederland en twee uit Duitsland. Aurora heeft plannen om in de Duitse vestiging over tien jaar ruim vier keer zoveel biologische kaas te produceren. Volgens Ten Dam is er voldoende biologische melk op de markt om de productie op te schalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.