Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Anna 49 oudste melkgevende koe

Harkema - Anna 49 is zover bekend de oudste melkgevende koe van Nederland. Ze is ruim twintig jaar oud en loopt in de wei nog ‘gewoon’ mee in de kudde.

De koe heeft in haar leven 141.430 liter melk gegeven. Vandaag zette Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep LTO Melkveehouderij, zowel de koe als de familie Sikkema in Harkema in het zonnetje.

Sikkema runt een rundveebedrijf met negentig melkkoeien en tachtig stuks jongvee. Anna 49 is geboren op 26 januari 1992 en heeft achter haar naam een productie staan van 10.960 kilo vet en eiwit. De winnares onderging al eerder een huldiging, toen de productiegrens van tien ton vet en eiwit werd overschreden.

Twee jaar geleden plaatste de vakgroep LTO Melkveehouderij voor de eerste keer een oproep om de oudste, nog melkgevende koe aan te melden. Dit jaar scoorde Friesland  bij de inzendingen het hoogst. Anna 49 bleef haar Friese leeftijdgenoot Geeske 38 van de familie De Jonge in Gersloot voor. Geeske 38 is geboren op 25 juli 1992 en geeft ook nog steeds melk. Derde op de lijst eindigde de Groningse koe Jansje 103, geboren op 8 oktober 1992, van de familie Groeneveld in Tolbert.

Melkkoeien worden in ons land gemiddeld bijna zes jaar. Volgens de toekomstvisie van de LTO-vakgroep gaat die leeftijd stapje voor stapje omhoog. Romijn noemde het erg belangrijk dat door een goede zorg op het boerenbedrijf het welzijn van de koe verbetert en dat het dier in goede gezondheid een langer leven kan leiden.

Eén reactie

  • joannes

    Gefeliciteert met Anna 49, om een voorbeeld aan te nemen. maar voor zoiets is naast een goede verzorging meer nodig en bovendien veel geluk.

Of registreer je om te kunnen reageren.