Rundveehouderij

Nieuws

550 boeren zonder BGP en BBP

Leusden - Zo’n 550 melkveehouders voldoen niet aan de voorwaarden die hun zuivelaar stelt rondom het hebben van een Bedrijfsgezondheidsplan (BGP) en Bedrijfsbehandelplan (BBP). Dat meldt Qlip-directeur Jan Bobbink op vragen van Boerderij.

Daarmee voldoet zo’n 3 procent van de 18.000 melkleverende bedrijven niet aan de voorwaarden.

Qlip heeft de betreffende zuivelondernemingen dit op 16 juni gemeld. Het is aan de zuivelaars om handhavend op te treden. Dat kan uiteindelijk uitmonden in melkweigering.

Het BBP en BGP zijn sinds 1 januari verplicht, maar de zuivelaars hebben de rundveehouders tot 1 april de tijd gegeven een en ander in orde te brengen. Uit navraag bij verschillende zuivelondernemingen blijkt dat de deadline opnieuw is verschoven en wel naar 1 juli.

Marc Jansen van het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel laat weten de berichtgeving niet geruststellend te vinden. “Helemaal als je bedenkt dat het om diergezondheid, en indirect volksgezondheid gaat. Het wordt tijd dat de leveranciers eens contact gaan opnemen met de supermarkten.” Volgens Jansen is het tijd om de touwtjes aan te trekken. “De zuivelondernemingen hebben een naam te verliezen.”

Een woordvoerder van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) zegt er op te vertrouwen dat haar leden afdoende maatregelen zullen treffen om te zorgen dat al hun leveranciers aan de gestelde eisen voldoen. Hij ziet vooralsnog geen reden tot zorg.

Bij FrieslandCampina zijn er nog enkele tientallen bedrijven die niet aan de voorwaarden voldoen. "Maar”, zo zegt de woordvoerder, "onze deadline ligt op 1 juli. Dat duurt dus nog een week en in die week kan er nog veel rond gemaakt worden. Als er na 1 juli nog bedrijven zijn die niet aan de voorwaarden voldoen gaan we eerst met ze in gesprek om de reden daartoe te achterhalen. We gaan niet direct melkleveranties weigeren. Dat is echt nog te vroeg, en is ook niet meer van deze tijd.”

Ook bij de andere zuivelbedrijven zoals DOC Kaas en Cono zijn er nog een aantal leden die nog niet aan de eisen voldoen. Hoeveel dit er precies bij DOC zijn wil directeur Jannes Oosterveld niet zeggen, maar hij is er zeker van dat het voor 1 juli goed gaat komen. Hij is content met wat de zuivelsector tot nu toe heeft georganiseerd en gerealiseerd. “Het kan altijd sneller maar we moeten koesteren wat goed gaat.” Het weigeren van melk is volgens hem alleen een uiterst middel. "We doen er alles aan om dit te voorkomen."

Bij Cono gaat het volgens een woordvoerder om minder dan vijf leden die nog niet aan de plannen voldoen. "Al deze leden hebben we benaderd. Het gaat in geen van de gevallen om onwil.” Volgens de woordvoerder zit het vast in de administratieve afhandeling. Hij vindt niet dat er te ‘soft’ met de situatie wordt omgegaan. “Melkveehouders hebben in korte tijd veel nieuwe zaken moeten regelen. Dat kost tijd. Wel is hij van mening dat het een keer ophoudt. Als leden-melkveehouders van Cono niet voor 1 juli aan de eisen voldoen wordt door Qlip hun erkenning volgens het kwaliteitssysteem van Cono ingetrokken. Dat betekent dat Cono deze melk dan weigert.

Robert Bodde en Jan Willem Veldman

Of registreer je om te kunnen reageren.