Rundveehouderij

Nieuws 7470 x bekeken 10 reacties

19.000 bedrijven voldoen niet aan antibioticaregels

Zoetermeer - Zo'n 19.000 rundveehouders voldoen nog niet aan hun verplichtingen voor de antibioticaregelgeving. Zij hebben in de afgelopen dagen een brief daarover ontvangen van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Ze worden gemaand om snel actie te ondernemen, omdat vanaf 1 september controle plaatsvindt op de naleving van de nieuwe regels. Die zijn eind 2011 bekend gemaakt. Wie de zaakjes niet op orde heeft, moet vrezen voor stevige boetes, maakt het PVV duidelijk.

De mailing van deze week is vooral bedoeld als laatste aanmaning om veehouders die nog niets of te weinig hebben gedaan, alsnog in beweging te krijgen.

Het probleem zit vooral bij de niet-melkleverende rundveehouders, maakt een zegsman van het productschap duidelijk. Verreweg de meeste melkveehouders voldoen al aan de antibiotica-eisen via het kwaliteitssysteem van hun zuivelbedrijf.

In totaal zijn 3.100 brieven verstuurd naar bedrijven die nog geen antibiotica-registratie in Medirund hebben staan. Ongeveer 7.800 bedrijven moeten zich nog aanmelden bij een kwaliteitssysteem of controle-organisatie en zo'n 8.200 bedrijven ontvingen een brief omdat ze nog aan geen van beide voorwaarden voldoen. Niet in alle gevallen hoeft de fout bij de veehouder zelf te liggen. Soms is het ook de dierenarts die nog niet bekend is bij Medirund. Precieze gegevens daarover zijn niet bekend.

Laatste reacties

 • farmer135

  volgens mij hoeft het niet perse via medirund, maar kan het bijvoorbeeld ook via veeonline van de gezondheidsdienst....

 • Heijdravleesvee

  Verkeerde titel.
  1 productschap naait alle vleesveehouders is een titel die veel dicher bij de waarheid zit. En dit is tevens het enige wat ze kunnen onder toeziend oog van ons aller LTO.

 • Bossies

  Ik vind de regeling prima. Ik ben absoluut geen doelgroep. Ze mogen te allen tijde komen controleren maar....... ik wil niet voor de rekening opdraaien. Hoezo hoge boetes? Wanneer ik in een politiecontrole rijd en ze kunnen geen overtreding vinden hoef ik de politie aan het eind van de controlestraat toch ook niet te betalen? De dierenarts is voor het BGP en BBP nog wel. Ik zie dat als de APK keuring....... Dat ze het keuringsstation zo nu en dan controleren ok maar daar betaal ik toch ook niet voor? Werkgelegenheidsprojecten worden normaal gesproken gefinancierd door de overheid.

 • John*

  nu moeten we wel naar megastallen in nederland.. dan kan er fulltime dierenarts aangesteld worden om de zieke dieren te behandelen.

 • boertheo

  misschien moet pvv de hand in eigen boezem steken, ik heb de indruk dat velen van die 19000 mensen het wel op orde hebben maar dat het systeem bij pvv dit niet registreerd. ff checke

 • Mozes

  In maart heb ik een controle gehad van Focus (kwaliteits borging melk ). In verband hiermee heb ik samen met de dierenarts de medicijnen registratie up to date gemaakt. Gezondheidsplan, behandelplan en aanmelding bij Medirund. Ook heb ik inmiddels een cursus verantwoord diergeneesmiddellengebruik gevolgt en een cursus uiergezondheid.
  Gisteren kreeg ik een brief dat ik nog niet geregistreerd was...........

 • ghlegebeke

  ik heb netjes 1-4-2012 samen met Dap praktyk (OV) en met de Gezondheids Dienst alles ook digitaal afgewerkt. (niet Melk leverde bedryf) Vilsteren en vandaag kryg ik een brief ik was niet aangemeld van de P.V.V Zoetemeer soms kun je ook nog te goed aan de regels houden (voor my geld 1-9-2012) A.I.D de groeten.

 • politiek

  Ik lees dat er meerdere veehouders zijn , die correct alles hebben ingevuld en aangemeld. Bij het PVV weten ze dat echter nog niet. Dat zal wel te maken hebben met een tyepfout ergens of speelt het economisch of financieel belang van de Staat een te grote rol hierin??!!

 • Mozes

  Ik kreeg ook een brief dat ik nog niet geregistreerd was. Navraag bij de dierenarts leerde dat de PVV niet kon inloggen in de computer van de dierenarts. Ze hadden niet de juiste codes. Voor vrijwel alle melkveehouders geldt dat aan de kant van de melkveehouders de registratie wel op orde is maar aan de kant van de PVV niet.

 • Blondvee

  Antibioticagebruik terugdringen? Prima! Maar kan iemand mij uitleggen waarom wij zelf de controle a 220 euro per jaar moeten betalen? Controles op identiteit, milieu, veiligheid, oornummers, arbo, belastingaangiftes, etc. kosten toch ook geen geld?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.