Rundveehouderij

Nieuws

Meer quotumruimte voor Noorse melkveehouders

Oslo - Noorwegen breidt de quotumruimte voor de melkveehouderij in het lopende jaar 2012/13 alsnog met terugwerkende kracht uit met 3 procent.

Dat deelt het Noorse landbouwministerie mee. De uitbreiding berust op een akkoord van het ministerie met de twee boerenorganisaties Norges Bondelag en Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Volgens de partners is de maatregel nodig om evenwicht in de zuivelmarkt te krijgen dan wel te behouden. Quota die van de overheid worden gekocht worden ook goedkoper. De prijs daalt van omgerekend 45 cent naar 32 cent per liter. Noorwegen kampte in december met een veel te krap boteraanbod. De boerenorganisaties meenden dat dit niet had hoeven gebeuren als ze meer hadden mogen produceren. Noorwegen is niet lid van de Europese Unie en beschermt de landbouw met tolheffingen. (WV)

Of registreer je om te kunnen reageren.