Rundveehouderij

Nieuws

Zuivelsector sleept Alpro voor rechter

Breda - De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) heeft een kort geding aangespannen tegen toetjesproducent Alpro.

De producent van sojaproducten maakt volgens de NZO onterecht gebruik van de term yoghurt. "De term yoghurt mag volgens ons alleen zuivelgerelateerd gebruikt worden", aldus een woordvoerder van de NZO.

Alpro denkt hier duidelijk anders over. "Wij zijn ervan overtuigd dat de term yoghurtvariatie de juiste informatie biedt aan de consument. Het gaat hier om een plantaardige variant", aldus een woordvoerder van Alpro.

Het is niet de eerste keer dat de NZO Alpro voor de rechter sleept. Ook in 2006, voor de overname van Alpro door Dean Foods in 2009,  werd een kort geding aangespannen vanwege het gebruik van vermeende misleidende reclame. Deze zaak werd door de NZO gewonnen. De rechter oordeelde dat Alpro de suggestie wekte dat sojadrinks en desserts een soort melkproducten zijn en dat sojaproducten gezonder zijn dan zuivel omdat zuivel en zuiveldesserts cholesterol bevatten. Dit werd bestempeld als misleidend en onrechtmatig.

De NZO hoopt dat de rechter, mede op basis van jurisprudentie, tot de conclusie komt dat ook de term yoghurt niet door de producent van sojaproducten mag worden gebruikt. Alpro lijkt echter overtuigd van haar gelijk. "In 2006 ging het om een geheel andere zaak. De rechter doet op woensdag 30 mei uitspraak.

Of registreer je om te kunnen reageren.