Rundveehouderij

Nieuws 628 x bekeken

Zuivelindustrie zet veel boter af in particuliere opslag

Brussel - De Europese zuivelindustrie en handel blijft grote hoeveelheden boter in gesubsidieerde opslag wegzetten. Blijkens de jongste gegevens van de Europese Commissie is vorige week bijna 8.000 ton nieuwe boter aangemeld voor de zogenoemde Particuliere Opslag (PO).

Daarmee ligt nu bijna 69.000 ton boter in verzegelde bewaring. Vorig jaar rond dezelfde tijd ging het om ruim 39.000 ton.

De productie van boter en boterolie lag volgens gegevens van de Europese Commissie in de eerste twee maanden van 2012 fors hoger dan in dezelfde periode van 2011, maar blijft nog wel onder het niveau van 2009. De officiële boterprijs is nog steeds iets boven het niveau van dat jaar, maar komt er wel zeer dicht bij in de buurt.  Het dichtst bij het interventieniveau zitten de boterprijzen in Spanje, Polen en Nederland.

In de  voorbije weken is druk overlegd over de Europese zuivelmarkt en de mogelijke start van interventie-opslag, maar dat is nog steeds voorkomen.

Uit de Europese cijfers blijkt ook dat de invoer van boterolie en vooral boter in de Europese Unie dit jaar sterk is gegroeid. In het eerste kwartaal is bijna 32.000 ton boter en een kleine 6.000 ton boterolie ingevoerd, tegenover achtereenvolgens bijna 1.800 en 300 ton in dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.