Rundveehouderij

Nieuws

Westfleisch: CO2-uitstoot rundvleesproductie varieert sterk

Münster - In de CO2-uitstoot bij de productie van rundvlees, bestaan sterke variaties. Dat blijkt uit berekeningen van het Duitse bedrijf Westfleisch.

 

Volgens berekeningen van Westfleisch voor de zogenoemde CO2-voetafdruk komt bij de productie van 1 kilo spiervlees tussen de 14,3 en 15,3 kilo kooldioxide-equivalenten vrij, afhankelijk van onder meer ras, geslacht en de vraag of het om dubbeldoelrunderen gaat.

Van  specifieke melkkoeien is de uitstoot per kilo vlees (meestal gehakt) 6,6 kilo CO2 (primair methaan). De rest kan de melkproductie worden toegerekend.

De CO2-emissie bij runderen wordt vooral door de voeromzetting in het maagstelsel veroorzaakt, stelt Westfleisch vast. Het voer op zich speelt bij de emissie een duidelijk geringere rol dan bij varkensvlees. Bij de berekeningen steunde het concern op de medewerking van de Landbouwkamer Noordrijn-Westfalen, agrohandel en dienstverlener Agravis en chemieconcern BASF.

Eerder al werd de voetafdruk van varkensvlees (3,2 kilo Co2 per kilo vlees) en kalfsvlees (8,7 tot 10,9 kilo per kilo vlees) becijferd. Het resultaat is nagerekend door certificeringsmaatschappij SGS Germany en geldt daarmee als ‘third party audited’, zoals Westfleisch het formuleert.

Of registreer je om te kunnen reageren.