Rundveehouderij

Nieuws 3135 x bekeken 2 reacties

Waddenkaas terug bij af

Hantumhuizen - Het was een mooi experiment, dat bijna vier jaar heeft geduurd, maar de Vereniging Gezonde Waddenmelk is terug bij af. FrieslandCampina stopt met de productie van Deichgold-kaas, omdat de kaas geen succes wilde worden op de Duitse markt, zo vertelt een woordvoerder.

De vereniging, met zo'n tachtig leden-melkveehouders met bedrijven rondom de Waddenzee, is teleurgesteld, vertelt bestuurder Dedde Jan Tilma. Ze zal zich er op beraden hoe ze nu verder moet gaan.

Bij de start van het project werd er nog van uitgegaan dat tot 10 miljoen kilo melk per jaar tot Deichgold-kaas zou worden verwerkt, en bij succes misschien wel meer. Hoeveel melk nu tot Deichgold-kaas wordt verwerkt, weet Tilma niet. Ook van de gehoopte meerprijs op de melk is het niet gekomen. Het Deichgold-project heeft de veehouders wel geld gekost, omdat er voor moest worden geïnvesteerd, maar gelukkig zijn het geen bedragen die bedrijven de kop kosten.

Hoewel het project stopt, loopt de productie van de kazen (in het Gelderse Steenderen) tot nader order door. FrieslandCampina moet gemaakte commerciële afspraken nakomen.

Wrang voor de Waddenzuivel-producenten is dat het bericht dat FrieslandCampina definitief de stekker uit het project trekt, op bijna hetzelfde moment komt dat bekend wordt dat FrieslandCampina leden op het Kampereiland de ruimte geeft om Campereiland-kaas te gaan maken, bij een externe kaasmaker.

Het nieuws biedt de Waddenzuivel-boeren mogelijk echter ook nieuwe kansen, meent Tilma. Als FrieslandCampina boeren op het Kampereiland ruimte geeft, kunnen de noordelijke boeren misschien ook meer ruimte claimen. Mogelijk kunnen ze zelf kaas (laten) maken en kunnen ze Deichgold (een merk van FrieslandCampina) zelf gaan vermarkten. Het kan echter ook dat de Waddenzuivel-producenten hele andere plannen ontwikkelen. "Er zijn ideeën genoeg," stelt Tilma. "We gaan eerst weer in gesprek met FrieslandCampina, maar misschien gaan wij ook meer eigen initiatieven ontplooien."

Laatste reacties

 • NoordHollander

  dat kleinschalige gedoe is leuk voor hobbyboertjes die goed de subsidiekraantjes weten met zilte groenten etc. nederland heeft de kampioenkaasfabriek in de beemster staan en die heet cono ga niet proberen t wiel opnieuw uit te vinden oh ja de waddeneilanden zijn mooi de mosselen en oesters lekker maar verder......

 • hilderink

  NNN (ofwel Nuchtere Noord Hollander): leer lezen!
  Heeft niks met subsidies te maken.
  Er staat iets over marktwerking....
  De stekker gaat er toch uit is het niet?

  Op de website van het door u geprezen Cono lees ik trouwens
  ook allerlei onzin over 'kleinschalig gedoe' en verkapte subsidies...

  Ongelooflijk lompe en stomme boeren lopen er toch rond zeg....pfff

Of registreer je om te kunnen reageren.