Rundveehouderij

Nieuws

Voorlopig geen Voercentrum bij Dokkum

Leeuwarden – Het geplande Voercentrum bij Dokkum komt er voorlopig niet. De initiatiefnemers krijgen de financiering niet rond. Dat bevestigt een van de eigenaren, Klaas Struiksma.

Het nieuws komt erg laat, aangezien het Voercentrum dit seizoen op een tweede locatie van start wilde gaan. Eerder bleek ook het geplande Voercentrum in Workum er niet te komen. Daar gooide vergunningsproblemen roet in het eten.

Vorige week woensdag meldde de Rabobank de drie initiatiefnemers dat er onvoldoende eigen vermogen was om het nieuwe Voercentrum in Dokkum te starten. “Dit is heel erg zuur”, zegt Struiksma. "We hebben de klanten en de benodigde vergunningen. Alleen de financiering is een probleem." Samen met Camiel Hoogland en Sijbren Mulder startte Struiksma twee jaar geleden in Leeuwarden met dit voor Nederland nieuwe voerconcept. Veehouders leveren hun ruwvoer aan het Voercentrum en kopen vervolgens een compleet rantsoen terug. Een groep van zes melkveehouders groeide uit tot 28. Het concept blijkt echter niet voor iedereen aantrekkelijk. Van de 28 veehouders in Leeuwarden zijn er nu nog 22 over. Toch blijft Struiksma positief. “De planning is om in januari alsnog te gaan bouwen in Dokkum.” De initiatiefnemers zijn op zoek naar nieuwe investeerders om het eigen vermogen op te krikken.

Het Voercentrum benaderde in het afgelopen jaar zo’n 350 veehouders in de omtrek van Dokkum. Tien veehouders hebben volgens Struiksma laten weten komend seizoen van het Voercentrum in Dokkum gebruik te willen maken. Vijf veehouders stellen nu hun plannen uit. De andere vijf maken komend seizoen gebruik van het Voercentrum in Leeuwarden. Een groep van zo'n 80 veehouders houdt zich volgens Struiksma aanbevolen, en overweegt in de toekomst gebruik te gaan maken van de diensten van het Voercentrum. Duidelijk is dat het er de afgelopen weken om gespannen heeft. De eerste veehouders zijn al aan het maaien. Volgens Struiksma had de benodigde voersilo, van 25 breed bij 70 meter lang,  er bij groen licht binnen tien dagen kunnen liggen.

Ook in Noord-Brabant, Overijssel en Zuid-Holland zijn er plannen voor een Voercentrum. De bedoeling is dat het concept in deze provincies komende jaren middels een franchise formule wordt uitgerold.

Of registreer je om te kunnen reageren.