Rundveehouderij

Nieuws 5710 x bekeken

Veel belangstelling voor kaasfabriek

Lopik - De aankondiging dat A-ware en Fonterra in 2014 een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek draaiend willen hebben, heeft veel reacties losgemaakt. Zelfs vanuit Duitsland melden veehouders zich al aan om melk te mogen leveren. Zij moeten nog even geduld hebben. De nieuwe zuivelfabrikant mikt allereerst op Nederlandse melkveehouders.

De Nederlandse zuivel reageert hoofdzakelijk afwachtend. DOC Kaas, de tweede zuivelproducent van Nederland en gisteren niet bereikt voor een reactie, noemt de plannen een verrassende stap. Aan de andere kant zijn dit soort initiatieven volgens directeur Jannes Oosterveld inherent aan een markt die volop in beweging is. “Iedereen is bezig met zijn eigen toekomst. A-ware laat met deze stap veel ondernemerschap zien.” Oosterveld laat weten niet jaloers te zijn op de samenwerking met Fonterra. “We prijzen ons gelukkig op de goede manier waarop onze wei nu wordt vermarkt.” DOC richtte daarvoor in 2004 een joint-venture, DVNutrition, op met Volac International. Op de vraag of het niet vreemd is dat een aan de producent dienstverlenend bedrijf nu zelf de productie ter hand gaat nemen wil hij niet reageren. “Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.