Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Uiersmet op 85 procent melkveebedrijven

Deventer - Op 85 procent van de melkveebedrijven heeft 0 tot 13 procent van de koeien uiersmet (udder cleft dermatitis). Dat stelt het Uiergezondheidscentrum op basis van onderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren op twintig bedrijven. Kenmerk van smet zijn korstige, open ontstekingen tussen de voorkwartieren bij de aansluiting van de ophangband. Het is pijnlijk, drukt de melkproductie en leidt tot versnelde afvoer. De ernst loopt van categorie 0 tot 5, waarbij 69,3 procent van de dieren geen smet vertoonde (categorie 0). 0,4 procent had een open, bloederige wond, categorie 5. Geen van de gebruikte therapieën als CTC-spray, Naxcel en Tylan bleek effectief. Onderzoek naar de oorzaak en een goede behandeling volgt.

Laatste reacties

 • douwevandermeer

  met Biotex schoonmaken elke dag! In elke supermarkt verkrijgbaar!

 • Arie

  Een mengsel van formaline met kopersulfaat (voetbad), dit heb ik ooit van een collega melkveehouder gehoord

 • boevermans

  dcp spray bevat o.a. zink en verzorgende bestandelen (verkrijgbaar bij dierenarts). produkt wordt ook in de paardenwereld gebruikt.
  Bij dagelijks gebruik langzame genezing, maar het werkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.