Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Patentbureau EU herroept octrooi op sexen diersperma

München - Het Amerikaanse bedrijf XY LLC krijgt toch geen Europees patent op het ingevroren bewaren van gesekst sperma.

Dat heeft het Europese patentbureau (EPO) besloten na een publieke hoorzitting voor tegenstanders in een hoger beroepprocedure. Het Duitse Bauernverband (DBV) is blij dat het patent alsnog word afgewezen. Ook Greenpeace en de Duitse poitieke partij van de Groenen zijn blij. Het patent was in eerste instantie al in 2005 toegekend, maar al snel kwamen Greenpeace en de Groenen in het geweer. Ook de Amerikaanse biotech-gigant Monsanto steunde het bezwaar aanvankelijk. Dit bedrijf trok zich later echter terug.

De tegenstanders van patentering van de betreffende fokkerijtechniek menen dat een patent een precendentwerking kan hebben en de opmaat zal zijn naar de patentering van dieren en planten. Dat moet volgens hen ten allen tijde worden voorkomen. Vermeerdering van dieren en planten moet naar hun overtuiging iets zijn waar alle boeren vrij mee aan de slag moeten kunnen. Het EPO heeft daar in het huidige besluit niets over gezegd. Het heeft het patent van XY LLC op technische gronden afgewezen.

YX LLC is een dochterbedrijf van het in Californië gevestigde Inguran LLC, dat zich helemaal gespecialeerd heeft in het seksen van sperma.

Laatste reacties

  • NoordHollander

    het ingevroren bewaren is te doen gebruikelijk voor diepvriessperma het zal wel meer het seksen betreffen van sperma

  • agratax1

    Vermeerdering van planten is al niet meer vrij. We hebben een kwekers recht met bijbehorende licentie rechten. Wat te denken van de eis van Monsanto om deze rechten nog te heffen bij de eindverwerker van de oogst als het land van productie de licentie regels niet na komt en de nateelt vrij laat zonder licentie heffing en afdracht? Dit patent recht is dan wel niet toegekend in Europa maar het patentrecht op genetisch gemanipuleerde planten of dieren is nog steeds van kracht.

  • Mels

    Als men dit soort rechten niet meer kan verkrijgen is het snel over met dat gesleutel aan de uitstekende producten van moeder natuur en zullen de mega bedrijven als Monsanto en consorten snel stoppen met hun productontwikkeling wegens gebrek aan opbrengsten,dus heren wetgevers laat de lobbyisten links liggen en doe wat wijs is.

Of registreer je om te kunnen reageren.