Rundveehouderij

Nieuws 1094 x bekeken

Parasitaire infectie kost veel geld

Berkel-Enschot - Veehouders die weidegang bieden aan hun vee, moeten zich ervan bewust zijn dat er nagenoeg altijd parasieten in het gras aanwezig zijn die het vee kunnen besmetten.

Een parasitaire besmetting kan tot 160 euro per koe kosten. Dat vertelde Menno Holzhauer van de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens een voorjaarsymposium in Berkel-Enschot aan een groep dierenartsen.

Op 80 procent van de bedrijven met weidegang komt longworm voor. Voor maagdarmwormen geldt dat ze overal voorkomen, terwijl leverbot op ongeveer een kwart van de bedrijven aanwezig is.

Uit recent onderzoek van Holzhauer blijkt dat de kosten van een ernstige uitbraak van longworminfectie bij koeien wel 160 euro per aanwezige koe kunnen zijn. Een groot deel hiervan ( ca 85 procent) zit in twee belangrijke kostenposten: langdurig verlies van melkproductie en vervanging van koeien. Het overige deel zit in kosten voor laboratoriumonderzoek, extra inseminaties en diergeneesmiddelen.

Dat longworm op 80 procent van de bedrijven voorkomt wil niet zeggen dat al deze bedrijven ook een probleem hebben met longwormverschijnselen. Bij tankmelkonderzoek onder circa duizend melkveehouders had in augustus 12 procent een positieve uitslag en in oktober was dat toegenomen tot 19 procent.

Uit een positieve uitslag is af te leiden dat meer dan 20 procent van de koeien hoest en dat er een grote kans is op aanwezigheid van longworm. Hoesten is een van de meest kenmerkende ziekteverschijnselen voor een longworminfectie.

Vaak horen dierenartsen dat niet omdat de koeien meestal netjes en rustig klaar staan in het voerhek ter behandeling of controle. Pas als de dieren losgelaten of opgejaagd worden zal het hoesten zich meer manifesteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.