Rundveehouderij

Nieuws 1516 x bekeken

Nieuwe betonvloer nog maar onderdeel van systeem

Heeze - Swaans Beton gaat hun nieuwe emissiearme vloer met mestscheiding aan de bron als systeem verkopen.

Nu kopen veehouders een vloer en een mestschuif nog apart. Swaans Beton breekt daarmee met de introductie van de nieuwe emissiearme G6 vloer. Directeur John Swaans: "Emissiearme vloeren die aangemeld zijn in de rav lijst, van welke fabrikant ook, hebben een bepaalde berekende emissie. Veehouders willen deze emissie ook graag halen, maar dat hangt wel sterk af van het gebruik en de wijze en frequentie van schoonhouden van de vloer."

Het is juist daarom dat Swaans hun nieuwe vloer als onderdeel van een totaalsysteem wil verkopen. Swaans is daarom ook betrokken bij de ontwikkeling van de vloerschuif, en wel dat gedeelte dat het profiel van de vloer volgt en schoon houdt. "Wij doen dat nu in samenwerking met JOZ. Een schone vloer is ook onze zorg."

De nieuwe emissiearme G6 vloer scheidt mest bij de bron. Urine loopt door aflopende onderliggende giergoten weg en wordt apart van de dikke mest opgeslagen. Nu werkt Swaans daarvoor samen met Intercontinental Vacumest. De mestschuif brengt de dikke mest naar een afstort en gelijkertijd moet worden voorkomen dat de dikke fractie in het urine-rioleringssysteem terecht komt. Door een speciale techniek, verwacht Swaans dat maximaal 15 procent van de mest bij de urine in het riool kan komen.

Swaans wil dat het systeem als geheel in de rav-lijst moet komen en niet als technische beschrijving per onderdeel. "De te halen lage emissie is juist afhankelijk van de op elkaar ingespeelde en doorontwikkelde elementen. Dan is er ook minder gevaar voor kopiegedrag van fabrikanten van losse onderdelen. Het maakt voor het uiteindelijke resultaat nogal wat uit welke betonkwaliteit, profilering en mestverwijderingsmethode je toepast."

Of registreer je om te kunnen reageren.