Rundveehouderij

Nieuws 873 x bekeken

Nieuw-Zeelandse productie en export zuivel neemt toe

Wellington – Nieuw-Zeelandse boeren produceren in 2012 19,9 miljoen ton melk. Daarmee komt de productie 5 procent hoger uit dan in 2011, toen een plus van 10 procent en een record van 18,97 miljoen ton is neergezet. Dat schrijft de Amerikaanse landbouwvertegenwoordiging in Nieuw-Zeeland in een rapport.

De toename in productie leidt tot meer export en druk op de wereldmarktprijs voor zuivel. Als direct gevolg van de toegenomen beschikbaarheid van melk, neemt ook de productie van zuivelproducten toe. De productie van vollemelkpoeder, mageremelkpoeder, kaas en boter komt in 2012 uit op 2,37 miljoen ton, aldus de rapporteurs. In 2011 lag de productie op 2,19 miljoen ton. De export van deze producten bedraagt in 2012 naar verwachting 2,3 miljoen ton, 6 procent meer dan een jaar eerder.

De export van volle melkpoeder neemt het meeste toe, met 10 procent, tot 1,22 miljoen ton. De productie van vollemelkpoeder neemt met een gelijk percentage toe tot 1,24 miljoen ton. China is volgens de landbouwattaché de 'hoeksteen' van de Nieuw-Zeelandse export geworden. In 2011 ging ruim 302.000 ton volle melkpoeder naar China, waarmee Nieuw-Zeeland 93 procent van de totale toevoer naar China voor zijn rekening nam.

De groei van de export van volle melkpoeder naar China lijkt volgens de rapporteurs af te vlakken maar dit wordt gecompenseerd door een grotere vraag vanuit China naar Nieuw-Zeelandse vetten, kaas, melk en mageremelkpoeder.

Omdat verwerkers de 'super flush' aan melk niet kunnen bijbenen, zal de eindvoorraad 13 procent toenemen tot 260.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.