Rundveehouderij

Nieuws 1675 x bekeken 1 reactie

Melkschapenhouderij Zwolle mag verplaatsen

Den Haag – De verplaatsing van de biologische melkschapenhouderij van Herman van Assen bij Zwolle naar een terrein dat nu gepacht wordt door een melkveehouder, mag ondanks aanhoudende protesten doorgaan.

De Raad van State schoof woensdag bezwaren van de melkveehouder maar ook lokale burgers met angst voor toenemend verkeer, aantasting van milieu en Q-koorts terzijde. Om de rivier De IJssel meer ruimte te geven en hoge waterstanden te voorkomen, wordt de dijk ter hoogte van de wijk Westenholte in Zwolle 300 meter landinwaarts gebracht. Het bedrijf van Van Assen, die 300 schapen houdt, moet worden verplaatst. De locatie die de gemeente de schapenhouderij heeft aangeboden, is 3,5 hectare groot en ligt slechts op enkele honderden meters van het bestaande bedrijf. Het betreft echter gronden die een melkveebedrijf van de gemeente pacht.

Het betreft echter geliberaliseerde pacht, aldus de Raad van State en dus mag de gemeente de gronden een andere bestemming geven. Bovendien heeft het bedrijf nog 30 hectare en is niet aannemelijk gemaakt dat het bedrijf zonder de 3,5 hectare zich niet kan ontwikkelen. Anderen betoogden dat het bedrijf van Van Assen niet grondgebonden is, terwijl het gemeentebeleid tegen groei van de intensieve sector is. Het betreft echter een verplaatsing, betoogde de gemeente met succes.

Van Assen is opgelucht, vooral omdat de felheid van de discussie hem is tegengevallen. “Het is nooit onze wil geweest te verplaatsen maar als het moet en je grond vlakbij krijgt aangeboden, neem je dat aanbod aan. Ik ben blij dat ik me vanaf nu weer op het bedrijf zelf kan richten.”

Eén reactie

  • keesvlot

    Een biologisch schapenhouderij en dan heeft men angst voor aantasting van het milieu, q koorts, en toenemend verkeer? Je zou zeggen dat we met z`n allen gek geworden zijn in dit land....

Of registreer je om te kunnen reageren.