Rundveehouderij

Nieuws 1152 x bekeken 1 reactie

Melkproductie wereldwijd blijft stijgen

Brussel - De melkproductie in de Europese Unie is in de eerste twee maanden van 2012 met 4 procent gestegen. Dat komt neer op 846 miljoen kilo meer, blijkt uit een inventarisatie van de Europese Commissie.
Ook na de eerste twee maanden is de melkproductie hoog gebleven, net als elders op de wereld. De meest recente aanbodstudie van het Amerikaanse ministerie van landbouw onderstreept dat.
Vooruitlopend op lagere zuivelopbrengsten is Australië's grootste zuivelcoöperatie Murray Goulburn al begonnen met een sanering.

In de EU werd in de maanden januari en februari 22,2 miljard kilo melk geproduceerd. Dat blijkt fors meer dan vorig jaar.  Het zwaarst tikte de productiestijging met 4,6 procent in Duitsland aan. Voor Frankrijk werd een plus van 3,5 procent genoteerd. Dat is een geringere stijging als in dezelfde periode vorig jaar, maar nog steeds opvallend.

Het herstel van de melkproductie in Midden- en Oost-Europa zette in de eerste twee maanden van 2012 door. Toch tikt  de flinke productiestijging daar minder hard door dan de groei in Duitsland en Frankrijk.

In Italië daalde de melkproductie voor het eerst weer na een lange periode van groei. Ook de Ierse melkproductie daalde licht.

Op de Europese landbouwraad, die nu in Brussel plaatsvindt, staat de Europese zuivelproblematiek officieel niet op de agenda, maar afgelopen week is in de EU wel druk overlegd over de situatie op de zuivelmarkt. Een aantal lidstaten bereidt zich voor op interventie van boter en mogelijk ook melkpoeder. De enorme en nog ongeremde melkproductie veroorzaakt afzetproblemen en dalende opbrengstprijzen. Dat baart lidstaten grote zorgen. De Rabobank ziet pas eind 2012 enig marktherstel.

Eén reactie

  • Voort Gang

    Het baart de lidstaten grote zorgen dat de melkproductie stijgt en hierdoor de opbrengstprijzen dalen. Waarom eigenlijk? Zelf heb ik melkvee en vleesvarkens en juist in de vleesvarkenshouderij is het al jaren slecht en niemand die zich er druk voor maakt. Het wordt tijd dat er of geen enkele steun meer komt voor de melkveehouderij of juist wel steun voor de varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.