Rundveehouderij

Nieuws 2462 x bekeken 6 reacties

Melkproductie EU met 4 procent omhoog

Brussel - De melkproductie in de Europese Unie is in de eerste twee maanden van 2012 met 4 procent gestegen. Dat komt neer op een hoeveelheid van 846 miljoen kilo.

Dit blijkt uit een recente inventarisatie van de Europese Commissie.

In totaal werd in de maanden januari en februari 22,2 miljard kilo melk geproduceerd.  Het zwaarst tikte de productiestijging met 4,6 procent in Duitsland aan. Voor Frankrijk werd een plus van 3,5 procent genoteerd. Dat is een geringere stijging als in dezelfde periode vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk.

De al eerder  gesignaleerde trend van een zich herstellende melkproductie in Midden- en Oost-Europa zette zich in de eerste twee maanden van 2012 voort. In Polen, Roemenië en Zweden steeg de melkproductie met ruim 10 procent, in de Baltische landen was de groei hier en daar nog groter. Toch zet deze productiestijging minder hard door dan de groei in Duitsland en Frankrijk.

In Italië daalde de melkproductie voor het eerst weer na een lange periode van groei. Ook de Ierse melkproductie daalde licht.

Op de landbouwraad van maandag en dinsdag staat de Europese zuivelproblematiek nog niet officieel op de agenda, maar afgelopen week is in diverse lidstaten en ook in Europese overlegcircuits al druk overlegd over de situatie op de zuivelmarkt. Een aantal lidstaten bereidt zich voor op interventie van boter en mogelijk ook melkpoeder. De enorme melkproductie veroorzaakt afzetproblemen en dalende opbrengstprijzen. Dat baart diverse lidstaten grote zorgen.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Kijk alvast naar 2015 en de melk productie zal met vele malen 4 procent stijgen.
  Kijk naar wat de melk prijs nu doet en een blinde kan de prijs na 2015 voorspellen. Er zullen harde klappen vallen als de politiek niets doet aan grenzeloze productie stijging. Een beetje overschot doet de prijs kelderen.

 • marina1904

  Eigen schuld dikke bult Het is verstandiger om financieel klaar te zijn voor de toekomst dan melk te produceren voor bijna niks

 • Mels

  Peerke,waarom moet de politiek ingrijpen,de HH melkveehouders willen oha niets liever dan zonder quotum melken,ik hoor niet anders dan dat men liever 20koeien meer melkt dan 10 minder.Nou zoek het maar uit na 2014,ga je gang maar niet huilen als je de sleutels in moet leveren bij je financier,kan ik over 6 jaar mooi goedkoop een hoekje land kopen en een mooie stal die klaar is voor de toekomst.In de pootaardappel sector zijn er ook jaren dat er teveel is en hoor je de telers ook niet om hulp roepen,komt nog de steun van de overheid bij en de veehoudende ambtenaar is compleet.

 • Evie

  mels,Heeft u van de arabische lente gehoord?? die is voortgekomen uit voedsel tekort/hoge prijzen.Als de overheid niets doet dan zakt de prijs inelkaar- er gaan vele boeren stoppen- te weinig voedsel en ... een europese lente. de pootaardappelen kent geen quotering maar suiker wel weer en ook het areaal aardappelen ligt aan banden. ik ben geen akkerbouwer maar kan me indenken dat zij liever de productie beperking in stand houden. de dierrechten die de mesters enigzins beschermde en de melkquotering die zouden moeten verdwijnen.er zijn (boeren) die roepen dat de quotering eraf moet, niet zo erg veel maar vooral bestuurders, dan is er een grote groep boeren die denkt ; ja dat quotum is wel duur , als we daar nu eens niets meer voor hoefden te betalen....niet dat ze ook maar 1 enkel moment nadenken wat het met de prijs zal doen. dus lopen ze hard achter de bestuurders aan. (niet roepend maar berustend want die bestuurders en bedrijsadviseurs , die weten wel wat goed is, dat denken ze) en doen keurig want 'slimme'koppen hun toe roept.
  die 'slimme koppen' doen voorspellingen die je graag zou willen geloven en als ze er dan falikant naast zitten is het antwoord: dit hadden we niet verwacht, kon je gewoon niet zien aankomen... en meer van dergelijke flauwe ... dan nog over de steun: ook akkerbouwers krijgen hectaretoeslag en ook de vleessector krijgt toeslag, als dit niet het geval zou zijn dan hadden we allang een europese lente gehad.

 • Mels

  1e:areaal aardappelen ligt niet aan banden,hooguit krijg je niet meer areaal van het handels huis maar als je vrije rassen wil telen of naar een ander handelshuis kan dat altijd,evenzo met consumptie aardappels,vrij telen is geheel voor eigen risico.Ik ben er voorstander van om voor de vrije markt te telen,als teler van alleen pootgoed en niets anders is het voor mij heel logisch om afhankelijk te zijn van de markt,zo komt de poolprijs tot stand,als het zo zou zijn als je beschrijft Evie dan wordt het tijd dat al die boeren die zo denken weer terug gaan naar de schoolbanken want daar dan voor niks geweest en hebben ze zeker niet zelf leren nadenken over de markt.Het gaat mij er zeker niet om om alle veehouders op te ruimen maar iedereen kan inzien dat vrij melk produceren een doodlopende weg is op de manier zoals het nu gaat,enorm investeren in grond en gebouwen uitgaande van een melkprijs die er straks niet meer is en ook niet meer zal komen tot de markt de boel gereguleerd heeft.Komt bij dat als je voor de wereldmarkt moet telen zoals de overheid dat graag ziet je dan ook gebaat bent bij een minimale overheidsbemoeienis maar dat zal niet gebeuren,ik hoop dat elke veehouder het overleefd maar heb mijn twijfels.Europese lente zal hier direkt niet komen want er kan nog heel veel bezuinigd worden op dingen die men niet strikt nodig heeft,loop maar eens door een willekeurige wijk in NL en je staat versteld van het formaat van de auto`s en de tv`s.

 • John*

  sturen op een lage kritieke opbrengstprijs zal noodzakelijk zijn om straks te overleven. Zorg dat je de rekeningen, rente en aflossingen kan blijven betalen ook in slechte tijden. Na de 2015 wordt de melkmarkt erg onzeker, i.p.v. flink uitpakken zou ik nu kiezen voor zekerheid en rente en aflossingen zo laag mogelijk zien te krijgen. Met 500 koeien en dikke financiering kan de kostprijs misschien wel 2 tot 3 centen lager liggen dan op een bedrijf met 60 koeien met een lage financiering. Als de markt inzakt zal dat bedrijf met 500 dieren toch eerder het loodje leggen. kijk maar naar USA de afgelopen jaren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.