Rundveehouderij

Nieuws

MKZ uitbraak Egypte op zijn retour

Cairo - Sinds de vondst van het nieuwe virustype SAT2 in Egypte zijn er meer dan 80.000 dieren besmet geraakt met mond-en-klauwzeer (MKZ). Ruim 20.000 dieren zijn geruimd.

De laatste week zijn 1.426 dieren besmet, waarvan er 648 zijn doodgegaan. De sterfte was het hoogst onder  kalveren jonger dan twee maanden. De meeste besmettingen zijn gevonden in de provincies Gharbiya, Dakahliya en Suez.

Momenteel wordt in 14 provincies in Egypte gevaccineerd tegen het SAT2-type en de endemische types O en A, alsmede Riftvalleykoorts. De preventieve maatregelen, waaronder instructies voor boeren zijn geïntensiveerd. Ook geldt er nog steeds een vervoersverbod voor dieren tussen de provincies.

Volgens het ministerie van landbouw zal de hogere temperaturen van de laatste dagen het aantal nieuwe gevallen van MKZ verminderen en is de ziekte op zijn retour.

Of registreer je om te kunnen reageren.