Rundveehouderij

Nieuws

Inspectie verzegelt onveilige stalschermen

Den Haag - De Inspectie SZW heeft bij controles op stalschermen een aantal onveilige systemen aangetroffen en verzegeld.

Dit heeft de inspectie bekend gemaakt. Het verzegelen van de stalschermen riep de nodige emoties op, vertelt projectleider Annette Oorschot-Kuipers. Melkveehouders vonden dat problemen van stalschermfabrikanten op deze manier op hun bordje werden gelegd.

Toch besloot de inspectie de schermen buiten gebruik te stellen en te verzegelen. Onveilige stalschermen mogen gewoonweg niet meer worden gebruikt. In de afgelopen jaren zijn meerdere kinderen bekneld geraakt tussen de schermen en overleden.

De onveilig werkende veehouders zijn nog niet beboet. Eerst moet worden uitgezocht wie verantwoordelijk moet worden gehouden voor het nog in gebruik hebben van stalschermen die een gevaar opleveren voor spelende kinderen, de fabrikant of de veehouder.

Het stilleggen van de schermen wordt door melkveehouders als heel vervelend ervaren, weet de inspectie. Vooral met de sterk wisselende voorjaarstemperaturen. Het blijkt in de praktijk echter ook een effectief middel om een vlotte reparatie te garanderen. Veehouders willen het systeem graag zo snel mogelijk weer in werking hebben.

Verbreken van de verzegeling valt niet aan te raden, waarschuwt de Inspectie SZW. Dat kan degene die het zegel verbreekt op een zeer hoge boete komen te staan.

De Inspectie SZW is met verschillende teams op pad om te controleren op de veiligheid van stalschermen en zal daar ook de komende weken nog mee doorgaan. In beginsel is de reparatie van onveilige schermen een verantwoordelijkheid van de fabrikanten, maar als melkveehouders waarschuwingen negeren, worden ook zij verantwoordelijk gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.