Rundveehouderij

Nieuws 389 x bekeken

Infectie met Schmallenberg-virus niet aangetoond bij mensen

Bilthoven – Er zijn geen aanwijzingen dat het Schmallenberg-virus van dier naar mens kan worden overgebracht. Dat meldt het RIVM op basis van een onderzoek onder ruim driehonderd personen.

De onderzochte personen werken of wonen op bedrijven waar het Schmallenberg-virus is gevonden of besmetting waarschijnlijk is. Aan het onderzoek deden ook 67 dierenartsen mee. Het RIVM heeft onderzocht of hun bloed antistoffen tegen het virus bevat. Bij geen van deze mensen konden antistoffen tegen het Schmallenberg-virus worden aangetoond.
Dit betekent dat deze mensen geen infectie met het virus hebben doorgemaakt. Omdat deze groep mensen een groter risico heeft om besmet te raken met het Schmallenberg-virus dan de rest van de Nederlandse bevolking, is het volgens het RIVM zeer onwaarschijnlijk dat dit virus mensen kan infecteren.
Het Duitse Robert Koch Instituut heeft het bloed van zestig schapenhouders en een rundveehouder onderzocht. Ook hier was geen bewijs gevonden dat het Schmallenberg-virus van dier naar mens overdraagbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.