Rundveehouderij

Nieuws

Grootscheepse screening Belgische veestapel op brucellose

Brussel - Veehouders die in België een rund aankopen dat ouder is dan 18 maanden, worden verzocht om hun dier te laten testen op brucellose. De kosten van deze test worden gedragen door het Federale voedselagentschap FAVV.

Deze maatregel nemen de Belgische autoriteiten vooruitlopend op een tijdelijke herinvoering, bij wet, van een verplichte brucellosetest op runderen boven de 18 maanden. Veehouders en dierenartsen zijn al verplicht om alle gevallen van abortus bij runderen te melden.

Aanleiding voor het nieuwe pakket maatregelen is de ontdekking van een vijfde brucellose-geval bij een Belgische koe. De laatste keer was dat bij een dier in de provincie Namen. In de voorgaande twee maanden zijn vier andere besmettingen vastgesteld: een in Oost-Vlaanderen en drie in Namen.

Direct na de ontdekking van het eerste geval werd een grootscheepse screening van contactbedrijven ingesteld. Dat waren er in totaal 500 stuks. Van deze 500 is meer dan 85 procent nagelopen. In bijna alle gevallen met gunstig resultaat, behalve in een geval. Nog een kleine 15 procent van de resterende contactbedrijven moet nog worden onderzocht. Ook werden in april 8.500 tankmelkmonsters geanalyseerd. Van een tiental van deze monsters is de uitkomst nog niet bekend.

Wat de vondst van de brucellose-gevallen betekent voor de Belgische dierziekte-status, valt nog niet te zeggen.

Op de bedrijven waar met brucellose besmette dieren zijn aangetroffen, is de gehele veestapel geruimd. De Belgische minister van landbouw, Laruelle, heeft de ondernemers op deze bedrijven toegezegd dat de schade die ze hierdoor hebben opgelopen, zal worden vergoed. In totaal zijn of worden inmiddels meer dan 1.000 dieren geruimd.

Of registreer je om te kunnen reageren.