Rundveehouderij

Nieuws 1183 x bekeken 1 reactie

Grasraffinage nog in kinderschoenen

Wageningen – Grasraffinage is perspectiefvol, maar staat nog in de kinderschoenen. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research naar de perspectieven van grasraffinage voor veebedrijven.

Nederland heeft meer dan 1 miljoen hectare grasland. Grasraffinage wordt nog maar beperkt toegepast. Bij grasraffinage wordt het geoogste gras uitgeperst. Er ontstaan vervolgens twee producten: vezels en een nutriëntrijk perssap. Uit het perssap kunnen eiwitten worden verkregen. Voor het eiwit, de vezels en het restsap zijn diverse landbouwkundige en industriële toepassingen denkbaar. Het eiwit kan in de veehouderij tot waarde worden gebracht in diervoeders. Grasraffinage kan op die manier een alternatief bieden voor de import van eiwitrijke diervoedergrondstoffen zoals sojaschroot.

Het meeste grasland wordt nu nog voor de veehouderij gebruikt. Grootschalige grasraffinage kan een grote impact hebben op de huidige manier van veehouden. Er kan een nieuwe manier van veehouderij ontstaan, waarbij gras niet langer alleen geproduceerd wordt voor het vee, maar ook voor andere toepassingen.

Wil grasraffinage zich tot een economische perspectiefvolle activiteit ontwikkelen, dan moeten volgens de onderzoekers alle componenten in het proces tot waarde worden gebracht, dus ook de minst renderende. Daarbij is meer onderzoek nodig naar de mogelijkheden om de grasopbrengst te verhogen via veredeling en teeltmaatregelen. Bij grootschalige toepassing adviseren de onderzoekers om de diverse belangen goed af te stemmen, en om de regie in handen leggen van de veehouderijsector.

Eén reactie

  • Jan Zonderland

    Er bestaat al een zeer efficiente gras raffinaderij: een KOE !!!
    Voorde rest is het allemaal wetenschappelijke luchtfietserij waar niemand op zit te wachten en waar zoveel mitsen en maren aan zitten dat het totaal ongefundeerd is.
    Maar ja, die 'wetenschappers' moeten toch wat doen anders komt hun nutteloosheid aan het licht.

Of registreer je om te kunnen reageren.