Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Fusie Arla en MUH lost fundamentele problemen leveranciers niet op'

Mainz - Landbouwminister Ulrike Höfken van Rijnland-Palts gelooft niet dat de beoogde fusie van Milchunion Hocheifel (MUH) met Arla bijdraagt aan de oplossing van de fundamentele problemen van de melkveehouderij, dat wil zeggen stijgende kosten en dalende melkprijzen.

"Terwijl de melkproductie naar recordhoogte stijgt, dalen de melkprijzen richting 26 cent per liter. De situatie is ernstiger dan tijdens de crisis in 2009, omdat de kosten hoger zijn geworden en de bedrijven bovendien de in de crisis ontvangen liquiditeitshulp terug moeten betalen," verklaart Höfken. Volgens haar heeft de fusie niettemin goede kanten. "De MUH-vestiging in Pronsfeld wordt sterker en er zal naar verwachting verder in worden geïnvesteerd. Ook krijgt MUH meer poten om op te staan bij het assortiment. Dat betekent meer planningszekerheid bij de verwerking en de leveranciers."

Aan het Deense thuisfront van Arla stelt melkveehoudersbond LDM vast dat het 'moeilijk om niet te zeggen onmogelijk is om te voorspellen of de fusie zal bijdragen aan een beter resultaat of dat de winst de zelfde weg gaat die alle fusiewinsten zijn gegaan die ons door de tijden heen zijn beloofd.' LDM geeft Arla echter het voordeel van de twijfel. "Laten we aannemen dat het twee gouden eieren zijn die Arla heeft gevonden. En daarmee gefeliciteerd."

Behalve met MUH fuseert Arla volgens de vorige week gepresenteerde plannen ook met het Britse Milk Link. De opzet is dat de leveranciers van de twee fusiepartners als leden opgenomen worden in de coöperatie Arla. Op 26 juni wordt in de drie ondernemingen over deze bundeling gestemd.

Eén reactie

  • jocox

    Zo lang dse politiek de kant van de grote retailers kiest zal ook deze fusie niets opleveren behoudens enige afremming van het nog verder uitmelken van de individuele melkveehouder. Toch nog enige winst !

Of registreer je om te kunnen reageren.