Rundveehouderij

Nieuws 3264 x bekeken 11 reacties

FrieslandCampina met afstand grootste coöperatie van Europa

Utrecht – FrieslandCampina is met een omzet van 9,6 miljard euro de grootste Europese agrarische coöperatie.

Dat blijkt uit de publicatie ’De economische betekenis van de coöperatie’ van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR). In de ranglijst van 100 grootste ”boerenbestuurde” bedrijven in Europa staan elf Nederlandse concerns. Alleen Frankrijk (29) en Duitsland (15) tellen meer coöperaties. Na FrieslandCampina is vleesconcern Vion de nummer twee van Europa. Voerbedrijf Forfarmers komt door een omzetgroei van 25 procent (de overname van Hendrix) op de elfde plek, terwijl aartsrivaal Agrifirm volgt op de 24e plaats. Andere Nederlandse spelers op de lijst zijn FloraHolland (15), Coforta (34), Cosun (39), Avebe (85), FresQ (89), DOC Kaas (96) en CZAV (100).
Uit het onderzoek blijkt dat 33 van de 100 grootste agribusiness-coöperaties zuivelbedrijven zijn. Met een totale omzet van 55 miljard euro maken ze 28 procent van de totale agrarische coöperatieve omzet uit. Ze zagen de omzet vorig jaar met 14 procent stijgen. De top 100 telt 15 aan- en verkoopcoöperaties met een totale omzet van 45,8 miljard euro. Deze categorie zag de omzet toenemen met 17 procent.
Vleescoöperaties, volgens de NCR steeds minder zuiver coöperatief, zijn goed voor een omzet van 28 miljard terwijl akkerbouwcoöperaties in 2011 bijna 25 miljard realiseerden.
Bestuurlijk worden de coöperaties door hun omvang steeds complexer, aldus NCR-directeur Rudd Galle. Een deel van de buitenlandse coöperaties, zoals BayWa en Südzucker, heeft een deel van het bedrijf naar de beurs gebracht. ”In Nederland wordt door de groei steeds meer ledeninvloed gedelegeerd naar de ledenraden. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits er voldoende transparantie bestaat.” De voorzitter van belangenorganisatie voor coöperaties, Pekka Pesonen prijst vooral de “zakelijke” inslag van Nederlandse coöperaties.
Buiten de agrarische sector, goed voor 48 procent van de totale coöperatieve omzet, groeit de coöperatie het hardst, maar volgens Galle wordt de coöperatie ook binnen de landbouw en met name bij energieprojecten bijna steevast betrokken. ”De blik op lange termijn en het zoeken naar billijke condities in plaats van rendement op ingelegd vermogen trekt aan, zeker nu het alternatief schandalen kent. "Coöperaties Nederland hebben een gezamenlijke omzet van 111 miljard euro. In vergelijking: de 43 in Amsterdam genoteerde beursondernemingen hadden een omzet van 253 miljard.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Ja ,ja, De Hollandse boer kan trots zijn , op wat ze verdiend hebben voor de coöperaties, Of was het dat de coöperaties het zou moeten verdienen voor de boer.
  Dan hebben ze nog iets moois van de coöperaties te goed. Zo heeft Z.L.T.O. (VION) al het plan bedacht om boeren niet meer contant te betalen.Wie weet wat voor leuks ze nog meer hebben .Verplicht koeien in de wei. voor onze aller grootste coöperatie. Kan iemand me vertellen hoeveel koeien er in de wei moeten om hun dorst van onze boerenbelang te bevredigen 50 % van onze kaas komt uit de goedkope lonen landen zonder wei. In het belang van onze cooperatie zullen wij door gaan.

 • denker123

  Cooperaties nu nog de kers op de taart,supermarkten opkopen rechtstreeks met de klant afrekenen.Zodat het eeuwig geklaag ophoudt dat de boer uitgeperst wordt door de supermarkten.

 • sybrenm1

  De cooperaties zouden zelf eerst ook anders moeten worden verdeeld. Er zijn tijden geweest wanneer ik las in tijden met lage prijzen wanneer boeren geld verliezen dat cooperaties nog dikke winsten maakten. Dat kan dus ook wel wat anders verdeeld worden.

 • Mels

  De coop in dit voorbeeld is natuurlijk al lang geen coop meer,maar een bedrijf dat winst wil maken en die zgn aan de boeren toe doet komen.Me hoela,de coop maakt winst maar de boer niet.

 • Mozes

  Wat een geklaag en geschop toch weer. Noem mij een particuliere zuivelonderneming die meer zekerheid in betaling en melkafname levert dan de coöperatie.
  De kleinere zuivelcooperaties van vroegere jaren waar de leden veel dichter bij het bestuur stonden en dus meer invloed hadden waren veel minder stabiel dan de grote zuivelcooperatie van tegenwoordig. Onder de kleine zuivelcooperaties van vroeger kwamen nog wel eens financiële crisis en verkapte faillisementen voor.

 • agratax1

  Sybren. Wat jij aangeeft, duid ik met 'De coöperatie is een instituut op zich' geworden en door het groei model te aanbidden, komt de co-op steeds verder van het boerenbedrijf af. Eens opgezet als verlengstuk van de boerderij (samen en fuist maken tegen uitbuiting), is nu de boer / eigenaar van de co-op verworden tot een vrijwillig verplichte leverancier van grondstoffen / handelswaar 9en voelt zich speelbal van directie, bestuur en de vakbonden). De zeggenschap is net als in de democratie zo verdeeld, dat de stem van het lid (burger) niet meer doorkomt, hooguit de stem van de grootste schreeuwer krijgt nog aandacht. Het bestuur (parlement) bepaalt wat goed is voor de leden (onderdanen) en hier kan / wil geen boeren belangen organisatie iets aan doen. Gelukkig voor de overblijvende boeren, groeit de co-op en daalt het ledental, het totale vermogen wordt dan ook van een steeds kleiner groepje boeren. Of zie ik het fout en is de co-op eigenlijk eigendom van de Rabobank?
  Eén ding is zeker in ondernemers land is een race naar de eerste plaats (macht) gaande en waarbij niemand zich afvraagt: 'Is deze race wel gezond, moeten we de grootste willen zijn ten koste van onze doelstelling'. Doelstelling was en is nog steeds niet groeien, maar >het beste rendement / prijs voor de leden / aandeelhouders. Groei is geen garantie voor een betere prijs.

 • geen boer

  Volume is wel degelijk belangrijk. Net als Danone, Nestlé heeft FC werkelijk macht in de keten. Daar profiteren de leveranciers direct van. Kijk maar eens in Engeland waar ondanks een tekort aan melk de grootwinkelbedrijven er onlangs een 2 pence melkprijsdaling door hebben weten te drukken, gewoon omdat het kan. De fabrieken zijn té klein om een vuist te maken, en laten zich kennelijk onderling uitspelen.
  FC doet het zo gek nog niet.

 • sybrenm1

  @Han, inderdaad. Ook @geen boer heeft een punt. Maar als ik lees dat coops vette winsten maken, terwijl de boeren proberen het hoofd boven waater te houden zakt mij de broek ook af. En wanneer is er genoeg gegroeid. Zuivelfabrieken en coops (of beter gezegd zuivelinstituten) groeien fuseren maar raak, totdat er straks maar een megagrote overblijft. Dan krijg je ook een soort van een wereldcommunisme. En er is maar een klein groepje die hier voordeel mee hebben en dat zijn niet de boer of consument. e

 • Hans Brasil

  defenitie cooperatie: 'In een cooperatie doe je die dingen samen, die je alleen niet voor mekaar kan krijgen'. Vanuit dit standpunt zou je, tot aan een bepaalde groote, de cooperatie het verlengstuk van de boerderij kunnen noemen. Bij deze gelimiteerde omvang past ook het cooperatieve zeggenschap, het ledenkapitaal en het stemsysteem, ieder lid, ongeacht groote, één stem. Vion, FC, Forfarmers, etc. zijn absoluut geen cooperaties meer, worden ook niet als zodanig bestuurd, en horen volgensmij maar op één plaats thuis en dat is op het damrak. Boeren moeten dan voor zichzelf uitmaken of ze al dan niet aandeelhouder, met alle lusten en lasten willen zijn.
  Tja, wil je geld nou investeren in je boerderij, of op de beurs?

 • geen boer

  @Hans, ik was ook nooit zo coop minded maar moet toch constateren dat FC het gewoon heel goed doet. Boeren in vrijwel alle andere EU landen zouden blij zijn met zo'n coöperatie, welke naar mijn mening juist door zijn volume wél een vuist kan maken richting grootgrutters, welke nu ook in Duitsland de boel naar beneden dwingen. De inspraak gaat inderdaad meer via ledenraden om de boel bestuurbaar te houden, maar de eerste interesse van de leden zal toch de melkprijs zijn. En waarom zou geld investeren in de afzet van je producten strijdig zijn met je investeringen in de productie zelf? Naar mijn mening hoort dat óók bij ondernemen. Zéker wanneer je als individuele producent totaal geen marktmacht hebt.

 • Hans Brasil

  Geen boer, de meeste boeren spiegelen hun tevredenheid, of ontevredenheid, over de cooperatie, aan de marktprijs. Vraag maar is aan de varkenshouders hoe ze over Vion denken, die toch ook een grote vuist moet kunnen maken. hoelang horen we die klaagzang al aan?? Wacht maar zo gauw de melkprijs weer zakt tot 20 cent, dan is FC in een keer ook geen klap meer waard. Als FC beursgenoteerd is, en de melkprijs is slecht, en FC maakt dan juist dikke winst, dan zou je als boer toch wel graag zoveel aandelen willen hebben, als je eigen productie in aandelen vertegenwoordigd.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.